Blog > Komentarze do wpisu
Wegańska zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem

8 ziemniaków średniej wielkości

300 g świeżego szpinaku/ może być mrożony ale w całości

1 pokrojona cebula

1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej

400 ml śmietany sojowej, lub mieszanki śmietany sojowej z mlekiem sojowym

masło wegańskie, bułka tarta

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki pokroić w plastry. Szpinak pokroić w duże kawałki.

Cebule usmażyć na szklisto, na maśle. Dołożyć szpinak, dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołowa. Zalać połową wegańskiej śmietany, ewentualnie doprawić do smaku.

Gotować ok. 5 minut. Następnie wysmarować formę i przekładać na przemian ziemniaki i szpinak połączony ze śmietaną. Zacznij i zakończ z ziemniakami.

Na zakończenie zalać warzywa resztką śmietany, posypać bułką tartą, a na wierzch położyć łyżkę masła weganskiego.

Piec w 175 stopniach  Celsjusza ca. 45 minut.

Smacznego

niedziela, 22 listopada 2009, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Weganizm Weganizm

Weganizm