Blog > Komentarze do wpisu
Wegańska zupa z dyni

1 mała cebula

1 marchewka

kawałek selera

50 dag miąższu z żółtej dyni

2 łyżki oleju słonecznikowego

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Do rondla wlać olej, podgrzać, po czym kolejno wrzucać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler. Dodać do wody lub wywaru z warzyw razem z pokrojonym w kostkę miąższem z dyni. Dusić wszystkie składniki na wolnym ogniu przez ok. 35 minut. Doprawić przyprawami: gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny i ostudzić. Zmiksować zupę. Jeśli jest zbyt gęsta, rozcieńczyć wywarem z warzyw lub wodą. Można podawać z natką pietruszki i grzankami z razowego chleba.

wtorek, 24 listopada 2009, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm