Blog > Komentarze do wpisu
Wegański bigos

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • ½ dużej główki kapusty białej
  • 2 średnie cebule
  • 3/4 paczki kotletów sojowych (opakowanie 100 g)
  • 25 g podgrzybków suszonych
  • 25 dkg pieczarek
  • 6 śliwek suszonych
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego = 40 g
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu ( w składzie: pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, kminek, kolendra, gorczyca biała, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, warzywa)
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki = pół pęczka
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną poszatkować, zalać wrzątkiem, dodać 1 łyżkę przyprawy do bigosu, liść laurowy, ziele angielskie, ugotować do miękkości. ( w szybkowarze ok. 8 min.)

Kapustę białą zalać niewielką ilością wrzątku i ugotować osobno. ( w szybkowarze ok. 6-7 min.) W zależności od kwaśności kapusty kiszonej, można zmniejszyć ilość kapusty białej lub przed ugotowaniem kapustę kiszoną przepłukać.)

Podgrzybki suszone zalać wodą i moczyć co najmniej 1 h, następnie gotować do miękkości w tej samej wodzie.

Połączyć oba rodzaje kapusty, dodać pokrojone w paseczki grzyby oraz wodę pozostałą z gotowania grzybów.

Dodać również zeszkloną, drobno posiekaną cebulę i uduszone pieczarki. ( pieczarki można pominąć chociaż sprawiają, że bigos jest bardziej urozmaicony, można dodać w zamian inne grzyby)

Kotlety sojowe ugotować wg. przepisu na opakowaniu, następnie odstawić na co najmniej 1 h w marynacie.

Skład marynaty:

  • 2 łyżki musztardy
  • ząbek czosnku
  • sos sojowy i sok z cytryny w takiej ilości, aby konsystencja marynaty była gęstości śmietany.
czwartek, 26 listopada 2009, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Komentarze
2009/11/26 13:20:30
mniam, zapowiada sie smakowicie :-)
-
2009/12/01 19:18:19
bigosu jeszcze nie probowalam, ale zrobie to na swieta. Wyglada na b. znakomity przepis.
-
Gość: AgaJ, *.men.gov.pl
2012/11/30 08:09:05
Czy kotlety sojowe po namoczeniu w marynacie usmażyć dodatkowo czy od razu pokroić i dodać do bigosu?

Weganizm Weganizm

Weganizm