Blog > Komentarze do wpisu
Wegańskie kotlety z sezamem

Składniki:

Kotlety sojowe- jedno opakowanie

Biała mąka

Sezam

Olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa roślinna.

Sposób przygotowania:

Kotlety sojowe ugotować z dodatkiem przyprawy roślinnej, tak, żeby kotlety były całkowicie zamoczone.

Gotować około 5 minut, aż będą miękkie; sprawdzamy widelcem, żeby nie było żadnych twardości.

Następnie wyjąć kotlety z wody i odcedzić nadmiar wody , ugniatając  je lekko widelcem

Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami do konsystencji śmietany.

Zamaczać kotlety w masie za pomocą łyżki

Nakładać  łyżką na rozgrzany olej na patelni

Na wierz można posypać sezamem

Smażyć, aż do przyrumienienia z obu stron

Z wywaru, w którym gotowały się kotlety, można zrobić zupę lub sos.

piątek, 27 listopada 2009, slq1

Polecane wpisy

  • Kotleciki z farszu sojowego i ziemniaków

     SKŁADNIKI suchy farsz sojowy ca 130 g 6 szt. ugotowanych ziemniaków połówka cebuli niewielka garstka zielonej pietruszki gałka muszkatołowa, pieprz, só

  • Kokosowe (nie)żeberka

    Składniki: kotlety sojowe (ilość sztuk zależna od zapotrzebowania) orzech kokosowy, z którego wypite zostało mleczko sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa ziołowa

  • Kotleciki z cieciorki

    zamoczyć ziarno ciecierzycy na noc, żeby zmiękło następnego dnia zmielić dokładnie blenderem dodać przypraw: jarzynki, pieprzu, koperku, tymianku lub jakie kto

Weganizm Weganizm

Weganizm