Blog > Komentarze do wpisu
Wegański chleb pełnoziarnisty graham Cranks

Wegetariańska restauracja Cranks otwarta została w 1961 roku na Carnaby Street w Londynie. I przepis na ten chleb jest co najmniej tak samo stary. Jego zaletą jest, że wykonanie nie zabiera dużo czasu.

SKŁADNIKI:

1.35 kg maki grahamki

25 g świeżych drożdży

1 łyżka brązowego cukru

ca 1 litr wody – cieplej /37 stopni C/

oliwa do posmarowania formy

2-3 łyżeczki soli /najlepiej morskiej

ziarna słonecznika, ziarna dyni (łuskane) oraz ziarna siemienia lnianego

ilość - około 150-200 g.

SPOSÓB WYKONANIA

Wymieszać drożdże i cukier ze 150 ml wody /ważne, by temperatura wody nie przekraczała 37 stopni C.

Odstawić w cieple miejsce na 10 minut, aż zacznie powstawać piana.

Wsypać mąkę do dużej miski, wlać rozpuszczone drożdże, resztę wody oraz sól.

Ciasto dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 części i wyłożyć do form posmarowanych wcześniej oliwą i posypanych płatkami owsianymi lub mąką.

Odstawić na 20 minut pod przykryciem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić formy na środkową półkę i piec 35-40 minut. Na około 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj wierzch chleba woda zmieszana z oliwa. Wyjąć z formy po ostudzeniu.

piątek, 11 grudnia 2009, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm