Blog > Komentarze do wpisu
Wegańska dieta – mleczko migdałowe

Migdały są najwartościowsze z orzechów. Zawierają 18 z 20 aminokwasów, więcej fosforu niż jakikolwiek inny pokarm pochodzenia roślinnego, wapń, żelazo oraz dwa razy więcej elementów krwiotwórczych niż mięso.

10 dkg migdałów zawiera tyle wapnia co 2,5 kg wołowiny.

Tłuszcz w migdałach zawiera mononienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Mleczko migdałowe

Składniki:

  • Szklanka świeżych słodkich migdałów
  • Woda
  • Syrop z agawy lub daktyle

Sposób przygotowywania:

Szklankę słodkich migdałów sparzyć wrzątkiem. Pozostawić je na około 5-10 minut lub zalać zimną przegotowaną wodą i zostawić na całą noc.

Odcedzić je i wrzucić do zimnej wody.

Ściskać kciukiem i palcem wskazującym każdy migdał, aby wyskoczył ze skórki.

Włożyć migdały do blendera, dodając dwie szklanki wody.

Miksturę przelewamy przez cedzak do innego naczynia, zgniatając na nim jeszcze migdały.

Można do smaku dodać syrop z agawy lub brązowy cukier. Najlepiej w tym celu ponownie wlać mleczko do blendera.

wtorek, 26 stycznia 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Mleczko z makadamii

    Składniki: 75 g orzechów makadamii 1,5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Bez namaczania miksujemy orzechy z wodą. Można przecedzić, jeśli bleneder ma mniejszą

  • Mleczko sezamowe

    Składniki: 1/3 szklanki nasion sezamu 1/4 szklanki obranych pistacji małosolonych lub niesolonych 2 łyżki melasy (np. z winogron) lub syropu daktylowego czy z a

  • Mleczko daktylowo-karobowe

    Składniki: pół szklanki orzechów laskowych 2 łyżki surowego karobu w proszku 5 świeżych daktyli Sposób przyrządzenia: Orzechy namoczyć na noc, zblendować z 2 s

Komentarze
Gość: Tomasz, *.warszawa.mm.pl
2010/04/16 17:34:55
Migdały NIE SĄ orzechami, tylko pestkami owoców podobnych do brzoskwiń. Owoców migdałowca (zwanego też śliwą, bo kwitnie bardzo podobnie) się nie je, ale pestki jak najbardziej. Poczytaj o tym trochę więcej.
Tak przy okazji... sama idea bloga się chwali, ale za dużo tu ideologii i demagogii (zaglądam do Twojego drugiego bloga i tam jest miejsce na takie sprawy).
Więcej smacznych przepisów z dokładnym opisem (nie pisz proszę "pół paczki drożdży" albo "szklanka mąki" - MIARY W GRAMACH PROSZĘ) i gdyby zdjęcia były większe... Nic tak nie działa na wyobraźnię kulinarną jak pyszne kolorowe zdjęcie, a żadne inne jedzenie nie jest tak fotogeniczne jak wegańskie.
Powodzenia,
Tomasz
-
2010/04/20 01:34:38
Tomaszu, dzięki za komentarz, masz rację, że migdały nie są "orzechami", ale ogólnie do migdałów stosuję się nazwę "orzech" a nie "pestka", prawdopodobnie dlatego, że są zamknięte w twardej skorupce. Tak czy inaczej, masz rację. Blog ten jest informacyjny i staram się prezentować tutaj tak przepisy jak i trochę wegańskiego światopoglądu, zwykle w kontekście samej żywności, a nie jak na tym drugim blogu, gdzie są publikowane różne ciekawostki i eseje. Wiele osób chciałoby spróbować zmienić swój styl odżywiania się, ale nie wie, gdzie zacząć. Już niedługo będzie dostępna oficjalna strona o weganizmie, i tam posegregowane zostaną wszystkie przepisy i będą na oddzielnej stronie, daleko od ideologii :) Zapraszamy za parę tygodni na stronę www.weganizm.com
Pozdrawiam!

Weganizm Weganizm

Weganizm