Blog > Komentarze do wpisu
Wegański blok czekoladowy

Składniki:

  • 4 szklanki cukru pudru
    ½ szklanki kakao
    ½ szklanki mleka sojowego
    2 łyżki margaryny wegańskiej
    1 ½ łyżeczki wanilii
    ½ szklanki pokruszonej czekolady wegańskiej
  • ½ szklanki siekanych orzechów


Wysmaruj naczynie margaryną (można użyć foremkę do pieczenia) i odstaw na bok. Przesiej cukier puder i kakao do dużej miski i dodaj kawałki czekolady.

W małym rondelku podgrzej mleko i margarynę, aż do wrzenia na średnim ogniu, stale mieszając, aby uniknąć przypalenia. Kiedy płyn zacznie dobrze wrzeć, wylej go na mieszankę cukru z kakao i dokładnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż kawałki czekolady się stopią.

Dodaj wanilię i orzechy.

Wyłóż blok do przygotowanej formy i włóż do lodówki na dzień lub dłużej, aby masa stwardniała.

niedziela, 31 stycznia 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Kulki czekoladowe

    Składniki: 1 tabliczka czekolady wegańskiej gorzkiej 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mleka roślinnego paczka amarantusa ekspandowanego (dmuchanego) M

  • Nutella

    Składniki: Orzechy laskowe Syrop z agawy Kakao (najlepiej surowe) Sposób przygotowania: Orzechy laskowe zmielić bardzo drobno w młynku do kawy. Powstałą mączkę

  • Surowa czekolada II

    Słodkasurowa czekolada z migdałami: 50 g masła kakaowego 50 g surowej masy kakaowej pół szklanki rodzynek ¼ szklanki posiekanych migdałów ¼ szklanki k

Komentarze
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/04/03 19:28:59
Faktycznie trzeba az tyle cukru pudru ? to bedzie strasznieee slodkie ! juz jedna szklanka a dopiero co 4 ???
-
Gość: Monique, *.w92-129.abo.wanadoo.fr
2012/07/31 21:58:00
No wlasnie ja tez sie nad tym zastanawiam... Daloby rade z mniejsza iloscia cukru??

Weganizm Weganizm

Weganizm