Blog > Komentarze do wpisu
Wegańskie Chili Con Carne

Składniki:

(6-8 porcji)

400-500g gotowanego farszu sojowego (granulat), odcedzonego z nadmiaru wody, na ile to możliwe

oliwa lub olej wg uznania (ca 4-5 łyżek minimum, by farsz sie nie przypalał)

2 cebule

2 puszki fasoli w pomidorach lub 0,5 litra gotowanej brązowej fasoli

1 opakowanie pomidorów krojonych, w sosie

1-2 łyżki sproszkowanej papryki chili lub meksykańskiej mieszanki ziołowej

2 ząbki czosnku

250 g ziaren kukurydzy mrożonej lub w puszce (osobiście wolę mniej niż przepis podaje)

Sposób przyrządzenia:

Na podgrzaną prawie do wrzenia oliwę wrzucić pokrojone na średniej wielkości kawałki cebule. Kiedy cebula troszeczkę się podrumieni, dodajemy farsz sojowy i ciągle mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie wlewamy fasolę w pomidorach oraz całe opakowanie pomidorów.

Gotujemy niezbyt długo, najwyżej do zagotowania, dodajemy chili, czosnek i sól, jeśli potrzeba. Gotujemy dalsze 5 minut, dodajemy kukurydzę i pieprz Cayenne, jeśli lubimy ostre potrawy.

Potrawę podawać z białym chlebem, lekko przypieczonym w piecyku, a następnie posmarowanym wegańskim masłem czosnkowym. Równie dobrze smakuje z ryżem.

wtorek, 16 lutego 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Weganizm Weganizm

Weganizm