Blog > Komentarze do wpisu
Lasagne wegańska

Lasagne jest włoską potrawą lubianą przez wielu Polaków. W wersji wegańskiej budzi zachwyt, więc uwaga – trzeba zrobić większą ilość, aby nie dopuścić do rozczarowania, że nie ma dokładki.

Składniki:

paczka makaronu lasagne,

ser wegański,

cukinia, papryka,

20 dag pieczarek,

granulat sojowy zalany wrzątkiem,

sos pomidorowy bio (można zastąpić przecierem pomidorowym lub świeżymi pomidorami)

mąka pszenna (ok. 2Ł)

mleko ryżowe bądź sojowe (ewentualnie woda) – ok. pół litra

olej

sól, przyprawa włoska, pieprz, do smaku

Sposób przyrządzenia:

Przygotować 2 rodzaje sosów – sos beszamelowy i sos warzywny.

Sos beszamelowy : na rozgrzaną patelnie wlać ok. 3-4 łyżek stołowych oleju, gdy się podgrzeje, wsypać 3 łyżki stołowe mąki pszennej razowej i szybko mieszając chwilę uprażyć. Następnie dodawać stopniowo (niewielkimi ilościami) mleko sojowe lub ryżowe ciągle mieszając, tak, by uzyskać gładki sos. Odstawić z gazu.

Sos warzywny: Pokroić pieczarki w drobne plasterki, osobno pokroić cukinię i paprykę. Namoczyć granulat sojowy. Do dużego garnka wlać kilka łyżek oleju i wrzucić rozdrobnione pieczarki. Poddusić, mieszając. Dodać namoczony i odcedzony granulat sojowy, dolać trochę oleju, podsmażyć. Następnie dodać paprykę i cukinię, chwilę dusić (ok.10 min.). Dodać sos pomidorowy (ok. 2 szklanki). Dodać przyprawy do smaku (przyprawa włoska lub oregano, bazylia, majeranek). Odstawić z ognia.

Przygotowanie samej lasagne: W formie wysmarowanej olejem układać płaty surowego gotowego makaronu lasagne tak, by pokryć całe dno. Makaron polać sosem beszamelowym, a następnie sosem warzywnym, posypać pokruszonym lub pokrojonym serem wegańskim. Układać kolejne warstwy makaronu, polewając sosem beszamelowym i warzywnym. Warstw może być ok. 4. Sos rozkładać, mając na uwadze, ze wierzchnią warstwę makaronu polewamy samym sosem beszamelowym i układamy trochę żółtego sera wegańskiego. Można posypać dla dekoracji słodką papryką. Gdy całość jest przygotowana, włożyć do rozgrzanego piekarnika (ok. 220 st. C) na około 40 min. Po wyjęciu z piekarnika kroić na prostokątne kawałki (ok. 10 na 15 cm) i ostrożnie układać na talerzach. Można podawać z sosem pomidorowym, przyprawionym bazylią.

wtorek, 30 marca 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Komentarze
2010/03/31 09:52:40
A gdzie można kupić ser wegański w cenie, od której włos się nie jeży na głowie? Bo około 50 zł za kilo sera to jednak przesada moim zdaniem, a w takich cenach widziałam wegańskie...
-
2010/04/01 09:47:13
Niestety w Polsce na razie tańszych serów nie widać. Zostaje tylko greenplanet.pl albo evergreen.pl mniej więcej w takiej cenie jak podałaś.
Ale kto wie może się jakieś wkrótce pojawią.
-
Gość: beveg, *.adsl.inetia.pl
2010/04/01 12:43:53
Tanszy ser (38 zl za kg) jest tu
www.evergreen.pl/ser-weganski-p-631.html
Ceny serow mlecznych sa wynikiem dotacji panstwa.
Byc moze polityka sie zmieni, jesli popyt na pozywienie weganskie sie zwiekszy.
Ser z mleka jest tani, ale zawiera mase hormonow, antybiotykow i pestycydow, nie liczac bialka zwierzecego bedacego jedna z glownych przyczyn powstawania raka piersi. Moim zdaniem zdrowie jest wazniejsze niz kupowanie taniego jedzenia, a pozniej drogich lekow lub zostanie okaleczonym przez ingerencje hirurgiczna. Poza tym produkcja miesa i mleka sa czynnikami zabijajacymi planete, na ktorej zyjemy. To kwestia zastanowienia sie nad priorytetami.
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2010/04/01 12:56:27
Moim zdaniem to tez przesada, ze dotuje sie dreczenie i zabijanie zwierzat, a nie roslinne uprawy ekologiczne.
-
2010/04/04 02:01:54
Beveg, ja nie kupuję serów mlecznych dlatego, że są tańsze. Po prostu nie kupuję ani mlecznych, ani wegańskich, bo ceny tych wegańskich to jednak dramat, jak dla mnie.
-
2010/04/05 04:32:48
za parę dni przepis na serek własnej roboty, z orzechów :)
-
Gość: martyn, 89.228.117.*
2011/01/12 19:10:20
i jak z tym przepisem na ser? ;)
-
2011/01/13 23:51:15
Przepraszam, ten przepis jakoś wypadł nam z planów : ) Poniżej przepis na prosty serek z nerkowców, ale jak się weźmie pod uwagę cenę nerkowców, to ten ser za trzydzieści parę złotych, którego wystarczy dodać 1/3 wyjdzie chyba taniej. Niektóre serki gotowe topią się, podobnie jak zółte - takiego efektu serek z orzechów nie przyniesie.

2 kubki namoczonych w wodzie nerkowców , 2 łyżki soku z cytryny, dwie łyżki oleju, pół łyżeczki soli morskiej i odrobina curry dla koloru. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta, dodajemy odrobinę wody i miksujemy na gładką pastę. Tak przygotowanym serkiem można posmarować jeszcze gorącą lasagne.

Myślę też, że ser jest w ogóle zbędny w lasagne - nadzienie można zrobić z granulatu sojowego z sosem pomidorowym, pieczarkami i startymi warzywami.
-
2011/01/14 09:04:50
Ale jeśli serek byłby niezbędny to można wypróbować tych przepisów:
wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3027

Może będą pasowały do lasagne :-)

Weganizm Weganizm

Weganizm