Blog > Komentarze do wpisu
Spożywanie warzyw podwyższa szansę na przeżycie raka jajnika

Breaking Medical News is a service of the Physicians Committee for Responsible Medicine
(Najnowsze wiadomości lekarskie - serwis Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej)

Według nowych badań, opublikowanych w Journal of the American Dietetic Association, kobiety, które spożywają duże ilości owoców i warzyw, częściej przeżywają raka jajnika niż te, które lekceważą te produkty. Naukowcy badali wzorce odżywiania się przed zachorowaniem na raka jajnika u 341 kobiet w stanie Illinois. Okazało się, że żółte i ciemnozielone warzywa w szczególności przyczyniły się do dłuższego okresu przeżycia, podczas gdy konsumpcja produktów mlecznych i czerwonego mięsa oraz przetworów mięsnych skróciły okres życia. Autorzy badań doszli do wniosku, że niskotłuszczowa roślinna dieta nie tylko daje korzyści w zapobieganiu rakowi, ale także odgrywa rolę w zwiększeniu szans na przeżycie po zdiagnozowaniu. Rak jajnika jest 5 z kolei główną przyczyną zgonów wśród kobiet chorych na raka w Stanach Zjednoczonych.

http://pcrm.convio.net/site/MessageViewer?em_id=42941.0&dlv_id=46601

sobota, 27 marca 2010, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm