Blog > Komentarze do wpisu
Szybkie danie z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • Czerwona soczewica
  • Słonecznik
  • Olej, sos sojowy
  • Przyprawy- sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę zalać gorącą, przegotowaną wodą, np. filiżanka soczewicy na 2 filiżanki wody. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki oleju. Gotować pod przykryciem, aż będzie miękka, około 15- 20 minut.
  • Dodać przyprawy i wymieszać.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucić garść łuskanych ziaren słonecznika i lekko podprażyć, mieszając.
  • Posypać soczewicę prażonym słonecznikiem.

Podawać np. z surówką z kapusty kiszonej.

środa, 17 marca 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Weganizm Weganizm

Weganizm