Blog > Komentarze do wpisu
Wegański sos pieczarkowy

Składniki na 2 porcje

1/2 kilograma pieczarek

1 opakowanie śmietany wegańskiej 250 ml

1 cebula

natka pietruszki

sól, pieprz, sos sojowy do smaku

oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, gdy niezbyt świeże obrać ze skórki. Następnie pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pieczarki. Gdy cała woda wyparuje, dodać cebulę drobno pokrojoną i doprawić solą i pieprzem.

Smażyć tak długo, by pieczarki stały się lekko złociste i następnie wlać śmietanę, a gdy sos zacznie się bardzo gotować, zdjąć z palnika i obficie posypać zieleniną. Koperek jest tak samo dobry jak zielona pietruszka.

Osobno ugotować ryż, kaszę gryczaną lub makaron. Można podawać zarówno z parówkami wegańskimi lub innym dodatkiem na bazie białka.

poniedziałek, 29 marca 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Weganizm Weganizm

Weganizm