Blog > Komentarze do wpisu
Ziemniaki pieczone wypełnione sosem wegańskim

Składniki:

1 lub 2 duże zmieniki/ najchętniej specjalny rodzaj do pieczenia/ na 1 osobę

Sos 1

0,5 awokado, rozgniecione widelcem

2 grillowane papryki

ziarna kukurydzy z puszki

musztarda

pół pomidora albo łyżeczkę pasty pomidorowej

koperek

1/4 małej cebuli czerwonej

sól, pieprz

sos tamari / niekoniecznie/

wegański jogurt lub gęsta śmietana wegańska

Sos 2

3 średniej wielkości ogórki konserwowe

1 ząbek czosnku

zielona pietruszka

suszone w słońcu pomidory   4 szt.

chrzan świeżo tarty

czerwona cebula  0,5 szt.

pół pomidora świeżego lub pasta pomidorowa

pół awokado pokrojonego w kostkę

sól, pieprz

jogurt wegański


Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyć, nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C i piec około godziny.

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Przygotować  2 miseczki i wypełnić jogurtem po około połowy opakowania 500 gramowego.

Wymieszać z pokrojonymi warzywami, doprawić wg uznania.

Wyjąć ziemniaki z piekarnika, naciąć na krzyż po środku szerokiej strony  ziemniaka, poczekać aż trochę ostygnie i wycisnąć trochę miąższu, naciskając palcami wskazującymi i kciukami naciętą powierzchnie. Otworzyć ostrożnie i wypełnić ziemniak przygotowanymi sosami /dobrze mieć co najmniej 2 rodzaje/.

Do sosu można używać dowolnych składników, tych, które najbardziej lubimy.

Propozycje: rzodkiewka, szczypiorek, świeża papryka, oliwki.

poniedziałek, 15 marca 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Komentarze
2010/03/15 20:33:53
Piękne, pysznie wygląda. :) Wypróbuję.
-
2010/03/16 08:12:11
Fajnie, smacznego:-)

Weganizm Weganizm

Weganizm