Blog > Komentarze do wpisu
Wegański smalczyk dziadunia

2 kostki margaryny wegańskiej (m. in. Vitaquell, Provamel)

1 cebula

1 jabłuszko

ok. ¼ szklanki granulatu sojowego

¼ szklanki zalewy z oliwek lub z papryki konserwowej

ok. 1 łyżki przyprawy typu jarzynka

+ inne przyprawy wg. uznania np. pieprz cayenne

ok. 2 dużych łyżek koncentratu pomidorowego

odrobina pokrojonych wędzonych śliwek, rodzynki

Na głębokiej patelni rozpuszczamy margarynę,

kiedy jest już gorąca dodajemy drobno posiekaną cebulę,

kiedy cebula jest już lekko zarumieniona,

wsypujemy granulat sojowy,

kiedy się zabrązowi, dodajemy drobno pokrojone jabłuszko i śliwki,

dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy

i wlewamy zalewę z oliwek(smak będzie słonawy, oliwkowy) lub zalewę z papryki konserwowej (smak będzie bardziej korzenny i zakręcony) lekko mieszamy,

zdejmujemy z ognia i wlewamy do głębszego pojemnika, zostawiamy do ostygnięcia.

Doskonale odlotowy, smakuje zarówno z chlebem jak i może być omasta do ryżu, ziemniaków czy dodatkiem do zupy.

sobota, 10 kwietnia 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Brukselka inaczej

    brukselka orzechy włoskie pomarańcza cieciorka- niekoniecznie oliwa limonka (Ilość składników dowolna)  Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolo

  • Pasztet wegański

     Składniki: 300 g tofu ½ buraka 2 marchwie 2 cebule 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego) 3 ząbki czosnku 30 dkg pieczarek lub innych grzybów 2 łyże

  • Pasta do chleba z pestek dyni

    Składniki: Pestki dyni Oliwa z oliwek Sól Suszony, drobno zmielony czosnek Sposób przygotowania: Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i prz

Weganizm Weganizm

Weganizm