Blog > Komentarze do wpisu
Zielono mi - danie jednogarnkowe na wiosnę

5-6 młodych ziemniaków

bukiet brokułów

1/2 opakowania wędzonego tofu

świeży szczypiorek

sól, pieprz cytrynowy, curry mild

Ziemniaki gotujemy w wodzie,

brokuły dzielimy na małe bukieciki i też gotujemy, w osobnym garnku ok. 15 minut, pod przykryciem w niewielkiej ilości wody z solą.

Kiedy ziemniaki są już miękkie, wylewamy wodę i dzielimy każdy na 4 części. Do ziemniaków wrzucamy ugotowane brokuły, solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz, szybko i energicznie mieszamy, na końcu dodajemy tofu, jeszcze raz potrząsamy, dzielimy na porcje i każdy obficie posypujemy świeżutkim szczypiorkiem.

Doskonale smakuje z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi.

 

poniedziałek, 26 kwietnia 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Weganizm Weganizm

Weganizm