Blog > Komentarze do wpisu
Wegański majonez z migdałów

1/2 szklanki migdałów, moczonych przez całą noc, można je obrać ze skórki i wtedy majonez będzie jasno biały.

1 szklanka wody

½ łyżeczki pieprzu

½  łyżeczki soli

3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka wegańskiej ”wegety” lub ½ kostki wegańskiego bulionu

1 łyżeczka sosu sojowego /niekoniecznie/

½  łyżeczki cukru

1/3 szklanki oleju.

 

Migdały połącz z wodą i miksuj w blenderze. Następnie dodaj wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju i dalej miksuj. Na samym końcu, bardzo powoli wlewaj olej, dodawaj olej, aż majonez zgęstnieje (można dodać więcej niż 1/3 szklanki).

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 12 maja 2010, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/17 22:48:08
Czy on wychodzi gęsty? Mam ochotę go zrobić ale interesuje mnie konsystencja :-)
-
2010/12/18 16:42:18
wiesz, on nie jest super gęsty, ale dosyć gęsty, nie jest wodnisty, i mnie bardzo smakuje :)
-
2012/02/27 18:53:47
Ciekawe ile ma kalorii, ale propozycja bardzo ciekawa

Weganizm Weganizm

Weganizm