Blog > Komentarze do wpisu
Kotlety z okary

Okara to masa powstała przy wyrobie tofu lub mleka sojowego. Warunkiem dobrego mleka, a tym samym okary jest użycie wrzącej wody przy miksowaniu soi. W ten sposób mleko sojowe i okara są pozbawione specyficznego surowego smaku.

Składniki:

6 łyżki okary

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki zmielonych suszonych grzybów

1-2 łyżki soku z cytryny

1 kromka namoczonego chleba graham

przyprawy: sos sojowy, pieprz, sól, szczypta fruktozy do smaku,

oliwa z oliwek do smażenia

Okarę włożyć do miski, dodać wszystkie składniki i przyprawić do smaku. Uformować kotlety i dosyć długo smażyć na gorącym tłuszczu, na niezbyt dużym ogniu, aby się nie przypaliły.

środa, 28 lipca 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Kotleciki z farszu sojowego i ziemniaków

     SKŁADNIKI suchy farsz sojowy ca 130 g 6 szt. ugotowanych ziemniaków połówka cebuli niewielka garstka zielonej pietruszki gałka muszkatołowa, pieprz, só

  • Kokosowe (nie)żeberka

    Składniki: kotlety sojowe (ilość sztuk zależna od zapotrzebowania) orzech kokosowy, z którego wypite zostało mleczko sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa ziołowa

  • Kotleciki z cieciorki

    zamoczyć ziarno ciecierzycy na noc, żeby zmiękło następnego dnia zmielić dokładnie blenderem dodać przypraw: jarzynki, pieprzu, koperku, tymianku lub jakie kto

Komentarze
2010/07/28 19:23:17
ciekawa jestem smaku. zupełnie nieznany.
-
2010/07/28 22:00:20
O, ciekawe, pierwszy raz słyszę o okarze. :)

Weganizm Weganizm

Weganizm