Blog > Komentarze do wpisu
Naleśniki z owocami

Ciasto:

1 szklanka mąki graham (ilość na około 7 -10 naleśników, zależnie od wielkości patelni, grubości ciasta)

ok. 1-2 szklanki wody

olej do smażenia.

Dodatki:

owoce, syrop daktylowy, śmietanka migdałowa lub inna wegańska.

Wsypujemy mąkę do miski i mieszamy stopniowo dolewając zimnej wody. Ciasto jest gotowe, gdy osiągnie gładką konsystencję i daje się łatwo wylewać łyżką wazową.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wylewamy łyżką wazową tyle ciasta, by rozprowadzając je po patelni (sprawnie przechylamy patelnię) otrzymać naleśnika. Na drugą stronę przewracamy, gdy ciasto się zetnie. Podsmażamy na drugiej stronie zaledwie chwilę.

Gorący (lub zimny) naleśnik umieszczamy na talerzu, na połowie naleśnika układamy owoce (mogą być truskawki, brzoskwinie, porzeczki, jagody, maliny....) Składamy naleśnik, chowając w środku owoce. Polewamy przepyszną śmietanką migdałową oraz syropem daktylowym.

Danie idealne na gorące dni. Można przygotować więcej naleśników i spożywać później na zimno w różnych wariantach.

wtorek, 06 lipca 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Naleśniki a’la ruskie

    NALEŚNIKI 1 ½ szklanki mąki woda mineralna (najlepiej muszynianka) szczypta soli, fruktozy, 1/2 łyżeczki sody CIASTO Mąkę połączyć z wodą mineralną w takie

  • Przepis na farsz z tofu do naleśników

    1 kostka tofu 8-10 suszonych moreli/ namoczonych w gorącej wodzie/ 1- 2 garstki rodzynek 1 łyżeczka skórki pomarańczowej skórka z 1/2 cytryny sparzonej i starte

  • Naleśniki z tofu i truskawkami

    *Składniki do nadzienia: 1 lub 2 kostki tofu (w zależności, ile naleśników usmażymy) cukier waniliowy ( może być olejek do ciasta) Cukier lub fruktoza lub słód

Komentarze
2010/07/06 08:21:57
Naleśniki wyglądają bardzo smakowicie, przyznam się, że z mąki graham jeszcze nigdy nie robiłam ...

Weganizm Weganizm

Weganizm