Blog > Komentarze do wpisu
Kanapki bez chleba

Składniki:

  • Duża cukinia
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Migdały
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Grzyby koźlaki
  • Cebula
  • Starty korzeń chrzanu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrać cukinię ze skórki i pokroić w krążki. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki.

Serek migdałowy – pół szklanki migdałów zamoczyć na noc w wodzie i obrać ze skórki. Włożyć do blendera, zalać około 1/4 szklanki wody i sokiem z połówki cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować na masę przypominającą twarożek.

Masa grzybowa -umyć i obrać koźlaki. Zostawić same kapelusze. Drobno pokroić razem z cebulką. Dodać odrobinę oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Chrzan – może być kupny lub można zrobić samemu (zetrzeć korzeń chrzanu, dodać trochę soku z cytryny i soli).

Na niektóre plasterki cukinii nakładamy twarożek migdałowy, pomidorek i na wierzch troszeczkę chrzanu. Na pozostałe plasterki kładziemy masę grzybową i przystrajamy ogórkiem. Najlepiej małosolnym lub kiszonym.

wtorek, 31 sierpnia 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Brukselka inaczej

    brukselka orzechy włoskie pomarańcza cieciorka- niekoniecznie oliwa limonka (Ilość składników dowolna)  Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolo

  • Pasztet wegański

     Składniki: 300 g tofu ½ buraka 2 marchwie 2 cebule 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego) 3 ząbki czosnku 30 dkg pieczarek lub innych grzybów 2 łyże

  • Pasta do chleba z pestek dyni

    Składniki: Pestki dyni Oliwa z oliwek Sól Suszony, drobno zmielony czosnek Sposób przygotowania: Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i prz

Weganizm Weganizm

Weganizm