Blog > Komentarze do wpisu
Mleko kokosowe

Składniki:

  1. Orzech kokosowy
  2. Woda
  3. Syrop z agawy lub inny.

 

Sposób przygotowania:

Wywiercamy ostrym nożem dziurę w skorupie kokosa i wylewamy przez nią mleko kokosowe. Rozbijamy kokos i wyciągamy miąższ. Kroimy go na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera razem z mlekiem kokosowym, dodajemy wody, około pół szklanki i miksujemy. Uzyskaną masę przecedzamy przez sitko i mamy białe mleko kokosowe. Możemy dodać do smaku odrobinę słodu.

sobota, 21 sierpnia 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Mleczko z makadamii

    Składniki: 75 g orzechów makadamii 1,5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Bez namaczania miksujemy orzechy z wodą. Można przecedzić, jeśli bleneder ma mniejszą

  • Mleczko sezamowe

    Składniki: 1/3 szklanki nasion sezamu 1/4 szklanki obranych pistacji małosolonych lub niesolonych 2 łyżki melasy (np. z winogron) lub syropu daktylowego czy z a

  • Mleczko daktylowo-karobowe

    Składniki: pół szklanki orzechów laskowych 2 łyżki surowego karobu w proszku 5 świeżych daktyli Sposób przyrządzenia: Orzechy namoczyć na noc, zblendować z 2 s

Weganizm Weganizm

Weganizm