Blog > Komentarze do wpisu
SUROWA CZEKOLADA

W Polsce są już dostępne surowce do sporządzenia surowej czekolady. Surowe organiczne kakao zawiera m.in. magnez, wapń, żelazo, a przy tym nie jest obciążone chemicznymi trującymi substancjami, jak zwykła czekolada. A do tego niepowtarzalny smak.


Składniki:

  • -surowe kakao w proszku (100g)
  • -surowe masło kakaowe (pół kostki, 100g)
  • -syrop z agawy (ewentualnie syrop daktylowy)
  • -rodzynki
  • -wiórki kokosowe
  • -migdały (namoczone, i obrane i posiekane)

Sposób przyrządzenia:

100 g masła kakaowego rozpuścić w garnku tylko lekko podgrzewając (szybko rozpuszcza się nawet na słońcu). Dodać 100 g surowego kakao w proszku, dodać syrop z agawy (ok 5 łyżek). Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać bakalie wg uznania. Doskonale się tu nadają rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, ale mogą też być orzechy laskowe, brazylijskie czy nerkowce. Można dodać jagody goji. Każda czekolada może być niepowtarzalna, daje ogromną ilość energii i jest zdrowsza.

wtorek, 24 sierpnia 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Kulki czekoladowe

    Składniki: 1 tabliczka czekolady wegańskiej gorzkiej 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mleka roślinnego paczka amarantusa ekspandowanego (dmuchanego) M

  • Nutella

    Składniki: Orzechy laskowe Syrop z agawy Kakao (najlepiej surowe) Sposób przygotowania: Orzechy laskowe zmielić bardzo drobno w młynku do kawy. Powstałą mączkę

  • Surowa czekolada II

    Słodkasurowa czekolada z migdałami: 50 g masła kakaowego 50 g surowej masy kakaowej pół szklanki rodzynek ¼ szklanki posiekanych migdałów ¼ szklanki k

Komentarze
2010/08/24 09:29:03
i ta przyjemnośc, ze zrobiło się coś samemu..
-
2010/08/27 17:53:15
Rewelacja, muszę spróbować koniecznie! Nigdy nie kupowałam surowego kakao, ani surowego masła kakowego, ale w najbliższym czasie na pewno kupię, jestem bardzo ciekawa różnicy w smaku, nie wspomnę już o właściwościach zdrowotnych:)
Świetna alternatywa dla takich czekoladowych łasuchów jak ja:)

No i muszę wspomnieć, że Twój blog jest bardzo bardzo inspirujący i na pewno wiele Twoich potraw wcielę (w mniejszym lub większym stopniu) w życie:)
Pozdrawiam serdecznie
-
2010/08/27 22:05:19
Dziękuję za miłe słowa.
A jeśli o surowiznę chodzi (kakao, masło kakaowe itp.) to proszę zajrzeć tutaj:
www.surovital.pl
Pozdrawiam
-
2010/08/28 00:07:59
Fajna sprawa, ale poczytaj sobie o agave: www.foodrenegade.com/agave-nectar-good-or-bad/
-
2010/08/28 20:38:33
:) prawie wszystkie produkty mają swoich przeciwników i zwolenników. Cukier - bo nienaturalny (czasem nie wegański), syrop klonowy - pyszny, ale ile drzew trzeba męczyć (poważnie), syrop z agawy - bo zawiera skrobię... Czasami kiedy trzeba sobie poprawić humor, co nam zostaje, czekolada niesłodzona? słodzona syropem z kaszy - nie wiem, czy byłaby zjadliwa - pewnie tak. Ale moim zdaniem, jeśli nikogo nie ranimy jedząc syrop z agawy raz na jakiś czas, nie wycinamy dżungli (tak jak np. żeby otrzymać olej palmowy) i nie jest on filtrowany przez węgiel kostny (jak w przypadku cukru z trzciny cukrowej)... to nie jest tak źle? :)
-
2010/09/29 13:13:33
A tu jeszcze dodatkowo link do nieprzetwarzanego syropu z agawy uzyskiwanego na zimno, jak to jest napisane w opisie:

rawfoods.pl/index.php/sklep/raw-slodziki/raw-ekologiczny-syrop-z-agawy/

Wydaje się być RAW :-)
-
Gość: candy41319, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/25 19:13:00
hahahahahaha... nie no po prostu jebłam <3 " syrop z agawy" a ja "boże!!! syrop z jaszczurki ?!" przepraszam, na pewno spróbuję to zrobić (bez zabijania jaszczurki) jeszcze raz przepraszam za moje skojażenia

Weganizm Weganizm

Weganizm