Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowe kulki deserowe

Składniki:

opakowanie płatków owsianych

szklanka mleka sojowego (może być sama woda)

1/2 paczki margaryny wegańskiej

kilka łyżek cukru

kilka łyżek karobu (mączka chleba świętojańskiego)

cukier waniliowy

rodzynki.

Sposób wykonania: Zalewamy w garnku mlekiem lub wodą płatki owsiane i po namoczeniu dodajemy margarynę, cukier, cukier waniliowy i mieszamy na małym ogniu, żeby margaryna się rozpuściła i składniki się połączyły. Odstawiamy z ognia i dodajemy tyle karobu, żeby uzyskać czekoladowy kolor masy. Dodajemy rodzynki i jeszcze mieszamy do połączenia składników. Masa musi być gęsta. Jeśli jest za rzadka, możemy dosypać płatków owsianych. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki, żeby stężało. Po godzinie wyjmujemy i toczymy małe kulki, układając je na talerzu. (Żeby masa się nie kleiła do ręki, można moczyć ręce w wodzie)

wtorek, 14 września 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Deser jabłkowy

    Składniki: 3 jabłka filiżanka wiórków kokosowych 2 filiżanki pestek słonecznika syrop z agawy cytryna laska wanilii cynamon Pestki słonecznika zamoczyć na noc,

  • Deser na zimno

    Składniki: zamrożone kostki mango banan mrożone maliny marakuja mango Miksujemy składniki (z wyjątkiem marakui i mango), otrzymaną masę przekładamy do miseczki

  • Kuleczki daktylowe

    Składniki: 7 świeżych daktyli (masa daktylowa) 2 łyżki kakao łyżka wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Wypestkowane daktyle wymieszać z kakao i wi

Weganizm Weganizm

Weganizm