Blog > Komentarze do wpisu
Fasola Jaś w pomidorach

Składniki

1 kg fasoli Jaś

0,5 tubki lub więcej pasty pomidorowej 200 g

2-3 łyżki wegańskiej margaryny

2 kopiaste łyżki pszennej mąki

1 cebula średniej wielkości

2 łyżki majeranku lub bazylii lub oregano

sól, pieprz, papryka słodka

Sposób wykonania:

Fasolę umyć, namoczyć na noc w dużej ilości wody. Następnego dnia odlać wodę i dwa razy wypłukać fasolę (po to, by zapobiec gromadzeniu sie gazów).

Gotować fasolę ca 40 minut i na 15 minut przed końcem gotowania posolić. Odcedzić wodę, ale zostawić ją do sosu lub jako bulion do zupy fasolowej.

W międzyczasie pokroić cebulę i zeszklić ją na margarynie, dodać mąkę i mieszać, by się nie przypaliła.

Rozprowadzić wodą z gotowania fasoli, zaczynając od niewielkiej ilości, i dodawać stopniowo więcej, tak by uzyskać pożądaną gęstość sosu. Kolejno dodawać pastę pomidorową, sól, pieprz oraz paprykę. Na zakończenie dodać majeranek i pogotować fasolę jeszcze chwilę.

By uzyskać wegańską fasolkę po bretońsku wystarczy dodać do powyżej opisanego przepisu wegańską wędlinę, parówki czy pokrojone w paski, gotowane na bulionie suche proteiny sojowe.

Można również podzielić fasolę na pół i jedną z części użyć do fasolki w pomidorach, a tę drugą na zupę fasolową, do której zużyjemy pozostałą z gotowania fasoli wodę, dodamy ziemniaki i marchew oraz doprawimy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, i na sam koniec wsypiemy ugotowaną uprzednio fasolę.

czwartek, 23 września 2010, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2010/09/23 11:10:45
Nawet po namaczaniu fasola nigdy nie wychodzi mi miękka ;/
Jak Ty to robisz?
-
2010/09/23 20:27:33
Ja nie wiem dlaczego, ale moją teorią jest, że fasola jest za stara. Zwykle fasola zmięknie po godzinnym gotowaniu. Powodzenia :)
-
2010/09/24 10:57:49
W sumie to jest jakieś wytłumaczenie :) będę musiała poszukać dobrego dostawcy

Weganizm Weganizm

Weganizm