Blog > Komentarze do wpisu
Twarożek z migdałów

Składniki:

  • Migdały – około 3 szklanki
  • Woda
  • Miso – sfermentowane nasiona soi lub inne, do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością

Sposób przygotowania:

Migdały moczymy na noc w przefiltrowanej wodzie. Na drugi dzień płuczemy i obieramy ze skórki. Czasami wystarczy nacisnąć migdał po obu stronach równocześnie palcami i sam wyskakuje ze skórki.

Wrzucamy wszystkie obrane migdały do blendera i zalewamy taka ilością przefiltrowanej wody, żeby je pokryła. Dodajemy około 2 łyżki miso i miksujemy, aż otrzymamy prawie jednolitą masę.

Przelewamy zawartość przez cieniutki materiał z malutkimi dziurkami - tiul lub specjalny woreczek do robienia serów i lekko wyciskamy nad jakimś naczyniem, aż otrzymamy konsystencję przypominającą ser.

Zostawiamy nasz serek w tym tiulu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w kuchni na 10 -12 godzin.

Odciśnięty płyn również pozostawiamy do fermentacji na taką samą ilość czasu. Płyn ten nazywam kwaśną śmietanką, bo taką mi przypomina. Używam jej np. gdy chcę zmienić konsystencję migdałowego serka- dodaję jej trochę, lub do zabielania zupek robionych na surowo.

Po 10 – 12 godzinach warto przechowywać nasze wyroby w lodówce.

Po tym okresie możemy już cieszyć się smakiem migdałowego serka i migdałowej śmietanki.

piątek, 24 września 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Serek ze słonecznika

    Składniki: Słonecznik – około 2 szklanki Woda Miso – sfermentowana soja (lub np. ryż), do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością Sposób przygoto

  • Serek z nerkowców a’la topiony

    Składniki: 10 dkg nerkowców sok z całej cytryny 2 płatki suszonego ugotowanego pomidora (można też użyć suszonych pomidorów w oliwie) 6-8 oliwek pieprz ziołowy

  • Serek bananowo – brzoskwiniowy

    Składniki: 1 kostka tofu naturalnego brzoskwinia świeża lub z puszki nie w sezonie banan Cukier waniliowy słód kukurydziany (jasny) Można dosmaczyć naturalnym s

  • Ciasto jabłkowo-migdałowe

    Kulinarny aforyzm : Co staje się z niespełnionym marzeniem?/Czy usycha jak rodzynek w słońcu?/Czy też jak ropa z wrzodu się sączy?/Czy jak gnijący ochłap cuchni

  • Ciasteczka amaretti

    Chrupiące, migdałowe, włoskie ciasteczka. Dosyć szybkie do przygotowania i tylko z czterech składników ;) Pyszne jako dodatek do popołudniowej kawy, nadadzą się

Komentarze
2010/09/26 17:59:15
zrobię to

Weganizm Weganizm

Weganizm