Blog > Komentarze do wpisu
Zupa z dyni na słodko

Nadszedł sezon na urodziwe i pięknie pachnące dynie.

Polecam przepis na zdrowa i lekka zupkę z dyni.

Składniki:

*ćwiartka średniej dyni (może być w dowolnej ilości w zależności od apetytu) najlepiej dojrzała w pięknym pomarańczowym kolorze.

*1-2 jabłka ( antonówka np.)

* słód lub fruktoza do posłodzenia

* opcjonalnie cukier wanilinowy lub wanilia.

Dynie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej było obrać ją ze skórki.

Obraną i pokrojoną dynię wrzuć do garnka z  wodą i gotuj aż zmięknie.

Wody nie trzeba wlewać zbyt dużo, lepiej regulować konsystencję, dolewając wodę na końcu gotowania, żeby była taka, jak lubisz.

Do gotującej się dyni wrzuć obrane i wydrążone z pestek jabłka, żeby zupa była lekko kwaskowa.

Ugotowane owoce rozdrabniamy blenderem na gładka masę.

Zupę trzeba posłodzić fruktozą lub jasnym słodem, aby nie zakłócać jej apetycznego pomarańczowego koloru.

Można dodać nutkę wanilii i zabielić mlekiem kokosowym. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej treściwa, można ją wymieszać z ugotowana kaszą manną.

W każdej wersji smakuje pysznie.

środa, 29 września 2010, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm