Blog > Komentarze do wpisu
Babka owocowa z jabłkami lub śliwkami

Składniki

  • 5-6 dużych jabłek lub zamiennie ca 1 kg dużych ciemno niebieskich śliwek, nie przejrzałych
  • 100 g wegańskiej margaryny
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml mleka owsianego
  • 2 łyżki cynamonu+2 łyżki cukru wymieszanych razem (lub zamiennie ca 60 g wiórków koksowych i 2 łyżki margaryny wegańskiej)

Sposób wykonania

Wymieszać wszystkie suche składniki. Margarynę rozpuscić na małym ogniu, zdjąć z palnika i wlać mleko, a następnie zalać powstałą mieszanką suche składniki. Wymieszać dokładnie i wylać ciasto na wysmarowaną i posypaną mąką lub kaszą manną niedużą foremkę. Następnie ułożyć na wierzchu ciasta owoce, lekko je wciskając. Na koniec posypać ciasto mieszanką cynamonu i cukru wg uznania i smaku. Tę wersję użyłam do babki jabłecznej, natomiast do babki ze śliwkami użyłam wiórki kokosowe, które podgrzewałam w rozpuszczonej margarynie jedynie przez parę minut, tak by się nie przypiekły, po czym posypałam śliwki w cieście cukrem (ca 2 łyżki). Ostatnią czynnością było nałożenie rozpuszczonej margaryny z kokosem na każdą śliwkę.

Babkę piec w środkowej części piecyka w temp. 200 stopni C, 30 minut.


sobota, 16 października 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Sernik z tofu na zimno

    Składniki: 2 - 2,5 paczki silken tofu o wadze 375-400 g 13 sztuk herbatników najchętniej typu "digestive" lub innych mało słodzonych 50 g cukru pudru (można zmn

  • Wegańskie ciasteczka kokosowe

    SKŁADNIKI 50 g wegańskiej margaryny 50 g wegańskiej śmietany 15 dkg cukru 200 g wiórków kokosowych 50 g roztopionej gorzkiej, bezmlecznej czekolady WYKONANIE

  • Ciasteczka karmelowe

    Składniki 100 g wegańskiej margaryny lub wegańskiego masła 100 g cukru lub mniej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka syropu np. z agawy 140 g pszennej mąki 1 łyże

Komentarze
2010/10/16 06:37:10
Twoje ciasto wygląda wspaniale ....
-
2010/10/16 08:55:23
duuużo kwaśnych owocówzatopionych w słodkim cieście.. lubię.
-
2010/10/17 13:14:11
Dzięki za uznanie przepisów:-)

Weganizm Weganizm

Weganizm