Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido (dynię przekrawamy, wyciągamy pestki, nie obieramy)
  • ½ szklanki oleju
  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • ok. 1/2 szklanki kaszy manny
  • rodzynki, daktyle, figi lub morele (albo kilka rodzajów po trochę) - dowolna ilość (100-150 g załóżmy)
  • można dodać trochę słodu, ale niekoniecznie, można też dodać odrobinę sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • proszek do pieczenia  (kamień winny) - 2-3 łyżeczki
  • garść orzechów

Dynię ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a następnie łączymy z olejem i z bakaliami. W innym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy wszystkie składniki i sprawdzając konsystencję ciasta, lekko posypujemy kaszą manną, ale z wyczuciem. Proporcje są orientacyjne, bowiem dynia dyni nie równa. Ciasto powinno być dość gęste, jednak nie twarde, ponieważ kasza wciągnie sok z dyni.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką blachy, dekorujemy orzechami i pieczemy dość długo, ok 50-60 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

sobota, 23 października 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Sernik z tofu na zimno

    Składniki: 2 - 2,5 paczki silken tofu o wadze 375-400 g 13 sztuk herbatników najchętniej typu "digestive" lub innych mało słodzonych 50 g cukru pudru (można zmn

  • Wegańskie ciasteczka kokosowe

    SKŁADNIKI 50 g wegańskiej margaryny 50 g wegańskiej śmietany 15 dkg cukru 200 g wiórków kokosowych 50 g roztopionej gorzkiej, bezmlecznej czekolady WYKONANIE

  • Ciasteczka karmelowe

    Składniki 100 g wegańskiej margaryny lub wegańskiego masła 100 g cukru lub mniej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka syropu np. z agawy 140 g pszennej mąki 1 łyże

Komentarze
Gość: Pola, *.warszawa.mm.pl
2010/10/24 01:27:04
Ciasto wygląda przepysznie, ale strasznie niedokładny przepis.
"1 dynia Hokkaido" - ile to ma być? Pół kilo? Kilogram? 2 Kilogramy? Ważone przed czy po oczyszczeniu ze środka?
Proszę napisz dokładnie ile czego, bo chętnie bym upiekła póki mamy sezon na dynie.
I jeszcze, ile gramów ma Twoja szklanka? Bo u mnie w domu szklanek od dawna się nie używa (kubeczki królują :)) i zawsze mam problem jak przeliczyć takie miary na kuchenną wagę...
Mam nadzieję, że znajdziesz chwilkę, żeby odpowiedzieć.
Pozdrawiam,
Pola
-
2010/10/24 22:15:09
Dynia - od 1 kg do 1,2 kg dyni (przed wydrążeniem) - moze byc 1 wieksza lub 2 mniejsze.

W tym przepisie dokladnosc aptekarska jest calkowicie niepotrzebna i mozna uzyc kubka zamiast szklanki:) Zwykła szklanka ma 250 ml objetosci i zmiesci ok 1/4 kg mąki.
To ciasto wyjdzie nawet, jesli proporcje beda nieco inne, ale dla ulatwienia podaje bardziej szczegolowe proporcje oraz nieco skorygowany przepis, poniewaz w II wersji zostal ulepszony:
1/2 kg mąki razowej z proszkiem do pieczenia na taka ilosc (17 g),

ok 1/2 szklanki oleju,

od 1 kg do 1,2 kg dyni (przed wydrążeniem) - moze byc 1 wieksza lub 2 mniejsze,

2 rozgniecione banany,

125 g (pół kubka:) kaszy mannej,

pół kubka rodzynek

Mieszamy w jednym naczyniu skladniki suche, w drugim olej, starta dynie , rozgniecione banany i rodzynki. Jeśli ciasto jest twarde mozna dodac niewiele wody (ja dodalam ok 1/3 kubka:)
Dla wspanialego zapachu mozna zetrzec skorke z pomaranczy bio na tarce - niekoniecznie.
Mam nadzieje, ze teraz bedzie latwiej przygotowac ciasto. Nie wymierzam skladnikow bardzo dokladnie, poniewaz decyduje o tym konsystencja ciasta, ale na pierwszy raz rzeczywiscie moze potrzebne sa dokladniejsze proporcje. Zycze powodzenia:)
-
Gość: Pola, *.warszawa.mm.pl
2010/10/26 01:12:53
Wielkie dzięki za wyjaśnienia. Jutro wybieram się na bazarek to zaopatrzę się w wielką dynię. Będzie zupa i będzie ciasto. Pycha.
-
Gość: gonzo, *.adsl.inetia.pl
2010/10/31 21:45:32
musi być koniecznie dynia hokkaido, czy może być jakakolwiek inna?
pozdrawiam i gratuluję bloga
-
2010/11/03 12:45:02
Dziękuje :-)
A co do ciasta to było robione z dyni Hokkaido z innej nie, więc trudno powiedzieć czy z innej byłoby dobre. Jeśli już to musiałaby być obrana i chyba drobno starta, ponieważ jest twardsza.

Weganizm Weganizm

Weganizm