Blog > Komentarze do wpisu
Marynowana cukinia

Składniki:

  • Cukinia
  • Cytryna
  • Oliwa z oliwek
  • Imbir lub czosnek
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki. Przygotowujemy sok z jednej lub dwóch cytryn, dwóch łyżek oliwy z oliwek oraz obranego ze skórki i drobniutko pokrojonego imbiru (lub czosnku). Zalewę tą mieszamy i dodajemy trochę soli.

Wkładamy pokrojone talarki cukinii i zalewamy tym sosem. Możemy razem jeszcze wszystko wymieszać, tak, żeby cukinia była nasączona tym sosem, nie musi w nim pływać.

Wkładamy do lodówki.

Gotowe do spożycia następnego dnia.

czwartek, 14 października 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Chłodnik ze szpinaku i awokado

    Składniki: parę garści młodego szpinaku 1-2 awokado 1 ząbek czosnku, duży połówka ogórka świeżego rzodkiewka koperek sól himalajska pieprz czarny Szpinak, awo

  • Talerz witariański

     W pewien piątek wieczorem odwiedziła mnie niespodziewanie trójka moich przyjaciół i chociaż lodówka święciła pustka, udało mi sie stworzyć coś do zjedz

  • Torcik owocowy

     SKŁADNIKI 3 banany 1 jabłko, duże 8 truskawek 1 mango 4 marakuje SOS 4 świeże daktyle 0,5 filiżanki czarnej jagody ew. parę kropli wody Sposób wykon

Komentarze
Gość: , *.swipnet.se
2010/10/17 15:58:42
Swieżutka cukinia już jest zakupiona i jutro zrobię to, już sie cieszę.
Fajnie wygląda
Mam kolegę,który je cukinię jak jabłko,na surowo. Próbowałam ale nie smakuje, ale ten przepis z marynatą przekonuje mnie.
Powodzenia w tworzeniu nowych przepisów.
-
2010/12/08 23:56:25
Nie musi pływać, ok. ale czy musi być nim przykryta (jak kapusta w beczce), czy wystarczy, ze będzie 'obtoczona' w tym sosie, i tak włożona do lodówki?
Tzn. czy mogą jakieś talarki cukinii znajdować się ponad poziomem sosu (jak na zdjęciu) czy nie?
-
2010/12/09 17:12:49
Wystarczy cukinię obficie "obtoczyć" w tym sosie :)

Weganizm Weganizm

Weganizm