Blog > Komentarze do wpisu
Obiad dwudaniowy
ZUPA DYNIOWA Produkty:
Sposób wykonania: Obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki z kawałka dyni, a sam miąższ kroimy na kawałki i wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotujemy do miękkości - ok.20 min. Następnie miksujemy i dodajemy przyprawy: jarzynkę, pieprz, suszoną cebulkę, sól do smaku. Na patelni podsmażamy suszone, łuskane pestki dyni i na koniec dodajemy do zupy. Można zabielić śmietanką sojową, ale ja tego nie zrobiłam. Drugie danie RYŻ KOLOROWY: Gotujemy ryż z jarzynką i czerwoną słodką papryką, aż wygotuje się woda (2 razy ilość wody w stosunku do ryżu), przykrywamy i czekamy, aż napęcznieje i zrobi się sypki. KOTLETY Z PIECZAREK: Produkty:
Sposób wykonania: Pieczarki ścieramy na tarce o małych oczkach, dosypujemy kilka łyżek bułki tartej i mąki orkiszowej do sklejenia oraz pieprz, sól, pietruszkę, czosnek suszony, cebulkę i majeranek, cząber lub tymianek. Mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oleju. SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ - można dodać tarte jabłko do kapusty. Tych przypraw nie należy ściśle się trzymać, można je modyfikować. piątek, 29 października 2010, slq1
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |