Blog > Komentarze do wpisu
Pasta do chleba z soczewicy

Składniki:

  • Cebula
  • 4 marchewki
  • Soczewica- około 1 szklanka
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy – majeranek, sól, pieprz, może być też kurkuma

Sposób przygotowania:

Gotujemy soczewicę i marchewki do miękkości. Osobno. Można wcześniej namoczyć soczewicę, chociaż bardzo szybko się gotuje. Nie wylewamy wody po gotowaniu marchewek. Kroimy drobniutko cebulę i podsmażamy na patelni, dodając przyprawy. Ugotowaną marchewkę, soczewicę i cebulkę wkładamy do jednego garnka i miksujemy za pomocą ręcznego blendera lub wrzucamy do blendera, bądź rozgniatamy widelcem. Można do powstającej masy dodać oliwę, wodę z marchewki i przyprawy, pamiętając jednak o tym, że to ma być masa do smarowania chleba, więc nie może być zbyt rzadka.

piątek, 15 października 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Brukselka inaczej

    brukselka orzechy włoskie pomarańcza cieciorka- niekoniecznie oliwa limonka (Ilość składników dowolna)  Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolo

  • Pasztet wegański

     Składniki: 300 g tofu ½ buraka 2 marchwie 2 cebule 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego) 3 ząbki czosnku 30 dkg pieczarek lub innych grzybów 2 łyże

  • Pasta do chleba z pestek dyni

    Składniki: Pestki dyni Oliwa z oliwek Sól Suszony, drobno zmielony czosnek Sposób przygotowania: Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i prz

Komentarze
2010/10/15 17:36:20
pysznie warzywnie.

Weganizm Weganizm

Weganizm