Blog > Komentarze do wpisu
Paszteciki z soczewicą
Składniki:
Sposób przyrządzenia: Farsz: Soczewicę gotujemy w dość dużej ilości wody tak, aby nasiona się rozgotowały. Po 20 minutach gotowania można je rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków, żeby przyspieszyć przygotowanie. Masa powinna gęsta, ale nie sucha. Jeśli soczewica nie jest dogotowana, dodajemy trochę wody nadal gotując. Jeśli masa jest za rzadka można odparować wodę gotując dłużej i dodając płatki owsiane, które wciągną nadmiar wody. Dodajemy przyprawy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w misce. Wlewamy olej i całość mieszamy do powstania kruszonki. Następnie stopniowo dodajemy wody (na początek ok szklanki) tak, aby uzyskać ciasto dość kruche, lecz elastyczne (nie może cię ciągnąć, ani rozsypywać), aby łatwo je było wałkować.
Formowanie pasztecików: Kawałek ciasta (ok 1/3) rozwałkowujemy na pasek szerokości ok 12 cm i grubości ok 5 mm. Na środku paska układamy farsz. Następnie składamy ciasto tak, by dwa brzegi paska skleić. Dekorujemy widelcem nakłuwając paszteciki i odciskając wzór widelca na miejscu sklejenia. Kroimy na małe części (paszteciki) ok 4 cm szerokości. Kolejne porcje ciasta formujemy w ten sam sposób. Posypujemy papryką czerwona, kminkiem lub okruszkami sera wegańskiego, ewentualnie czarnuszką. Można zrobić kilka rodzajów dla urozmaicenia. Układamy na pergaminie do pieczenia i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C do zarumienienia, co zabiera ok. 20 min. Doskonała przekąska na gorąco i na zimno. Można podawać z barszczem czerwonym. Smacznego! niedziela, 17 października 2010, slq1
Komentarze
szukamzyjepragne
2010/10/17 18:33:52
mniam :) chyba kiedyś spróbuję zrobić
Gość: , *.swipnet.se
2010/10/21 21:42:21
Co to takiegi ten kamień winny, domyslam sie ze to jest coś podobnego do proszku do pieczenia. Jutro chce wybróbować przepis, przymierzam sie do farszu z grzybów.
Pozdrawiam 2010/10/22 09:05:19
Tak, kamień winny to zdrowszy odpowiednik proszku do pieczenia. Możesz go kupić na przykład tutaj:
www.evergreen.pl/winny-kamien-40g-p-403.html
Gość: Komanka, *.ssp.dialog.net.pl
2010/12/31 11:47:34
Bardzo dobre wyszly. Nie wiem, czy tak ma być, że ciasto po upieczeniu jest bardzo suche? Pryskałam drugą partię wodą w trakcie pieczenia, ale nie pomogło.
Do samodzielnego jedzenia trochę za suche, ale jako zakąska do barszczyku super! 2010/12/31 16:40:00
Żeby ciasto było było bardziej delikatne można dodać łyżkę wegańskiej margaryny.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |