Blog > Komentarze do wpisu
Paszteciki z soczewicą

Składniki:

  • soczewica zielona lub jakakolwiek inna - 400-500g
  • garść płatków owsianych (niekoniecznie)
  • sól, pieprz cayenne, oregano, bazylia (lub inne wg uznania - do przyprawienia farszu)
  • mąka pszenna graham 500g
  • olej - ok. pół szklanki
  • proszek do pieczenia (kamień winny) -10 -17g (zależnie od zaleceń na opakowaniu)
  • kminek, papryka czerwona lub ser wegański (do posypania pasztecików)

Sposób przyrządzenia:

Farsz:

Soczewicę gotujemy w dość dużej ilości wody tak, aby nasiona się rozgotowały. Po 20 minutach gotowania można je rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków, żeby przyspieszyć przygotowanie. Masa powinna gęsta, ale nie sucha. Jeśli soczewica nie jest dogotowana, dodajemy trochę wody nadal gotując. Jeśli masa jest za rzadka można odparować wodę gotując dłużej i dodając płatki owsiane, które wciągną nadmiar wody. Dodajemy przyprawy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w misce. Wlewamy olej i całość mieszamy do powstania kruszonki. Następnie stopniowo dodajemy wody (na początek ok szklanki) tak, aby uzyskać ciasto dość kruche, lecz elastyczne (nie może cię ciągnąć, ani rozsypywać), aby łatwo je było wałkować.

Formowanie pasztecików:

Kawałek ciasta (ok 1/3) rozwałkowujemy na pasek szerokości ok 12 cm i grubości ok 5 mm. Na środku paska układamy farsz. Następnie składamy ciasto tak, by dwa brzegi paska skleić. Dekorujemy widelcem nakłuwając paszteciki i odciskając wzór widelca na miejscu sklejenia. Kroimy na małe części (paszteciki) ok 4 cm szerokości.

Kolejne porcje ciasta formujemy w ten sam sposób. Posypujemy papryką czerwona, kminkiem lub okruszkami sera wegańskiego, ewentualnie czarnuszką. Można zrobić kilka rodzajów dla urozmaicenia.

Układamy na pergaminie do pieczenia i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C do zarumienienia, co zabiera ok. 20 min.

Doskonała przekąska na gorąco i na zimno. Można podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!

niedziela, 17 października 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Brukselka inaczej

    brukselka orzechy włoskie pomarańcza cieciorka- niekoniecznie oliwa limonka (Ilość składników dowolna)  Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolo

  • Pasztet wegański

     Składniki: 300 g tofu ½ buraka 2 marchwie 2 cebule 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego) 3 ząbki czosnku 30 dkg pieczarek lub innych grzybów 2 łyże

  • Pasta do chleba z pestek dyni

    Składniki: Pestki dyni Oliwa z oliwek Sól Suszony, drobno zmielony czosnek Sposób przygotowania: Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i prz

Komentarze
2010/10/17 18:33:52
mniam :) chyba kiedyś spróbuję zrobić
-
Gość: , *.swipnet.se
2010/10/21 21:42:21
Co to takiegi ten kamień winny, domyslam sie ze to jest coś podobnego do proszku do pieczenia. Jutro chce wybróbować przepis, przymierzam sie do farszu z grzybów.
Pozdrawiam
-
2010/10/22 09:05:19
Tak, kamień winny to zdrowszy odpowiednik proszku do pieczenia. Możesz go kupić na przykład tutaj:
www.evergreen.pl/winny-kamien-40g-p-403.html
-
Gość: Komanka, *.ssp.dialog.net.pl
2010/12/31 11:47:34
Bardzo dobre wyszly. Nie wiem, czy tak ma być, że ciasto po upieczeniu jest bardzo suche? Pryskałam drugą partię wodą w trakcie pieczenia, ale nie pomogło.
Do samodzielnego jedzenia trochę za suche, ale jako zakąska do barszczyku super!
-
2010/12/31 16:40:00
Żeby ciasto było było bardziej delikatne można dodać łyżkę wegańskiej margaryny.

Weganizm Weganizm

Weganizm