Blog > Komentarze do wpisu
Zupa z dyni Hokkaido

Uwielbiam przyrządzać potrawy, które nie wymagają dużo pracy i czasu.

Taka jest właśnie zupa z dyni, wystarczy pokroić, wrzucić do garnka z wodą i zagotować.

Składniki:

  • dynia Hokkaido
  • ew. wegański rosołek w kostce (np. Brunofischer)
  • ew. łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • przyprawy (sól, pieprz, chili, ziele angielskie, może być liść laurowy)
  • ew. odrobina soku z cytryny
  • ulubione pieczywo do grzanek (zamiast pieczywa mogą być pestki dyni lub słonecznika)

Sposób przyrządzenia:

Dobrze umyć i pokroić dynię w kostkę (najpierw trzeba usunąć z niej pestki i miąższ). Nie trzeba obierać ze skórki. Do około 1 litra wody (ilość wody zależy od wielkości dyni, jeśli chcemy mieć kremową zupę, to lepiej dać mniej wody, w trakcie gotowania można ją uzupełnić, jeśli zupa będzie za gęsta) wrzucamy rosołek, liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy aż do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i chili (dobrze smakuje też z gałką muszkatołową, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo też jest ostra), dodajemy łyżkę oliwy z oliwek (niekoniecznie). Jeśli kawałki dyni same się nie rozpłyną, to wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i rozdrabiamy rozdrabniaczem lub w blenderze. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Ulubione pieczywo kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (zamiast pieczywa możemy w ten sposób uprażyć pestki dyni lub słonecznika).

Kremową zupę nakładamy do miseczek, dodajemy grzanki lub prażone pestki dyni (słonecznika) i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.


sobota, 09 października 2010, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/09 10:26:29
pysznie! taka zupa od razu rozgrzeje w chłodny dzień :)

Weganizm Weganizm

Weganizm