Blog > Komentarze do wpisu
Zupa ze słodkich ziemniaków z fasolą i cukinią

2-3 słodkie ziemniaki /mogą być zwykłe/
1 pomarańczowa papryka
1 pałka selera naciowego
1cukinia
2 pomidory lub połowa z krajanki pomidorów z puszki
3/4 puszki czerwonej fasoli
2łyżki oliwy
1łyżeczka strtej gałki mauszkatałowej
1cm startego imbiru
5 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
sól ,pieprz do smaku
około 1 szklanki wody



W garnku lub woku rozgrzać oliwę i dodać kolejno imbir , ziele angielskie i liść laurowy, smażyć przez chwilę, a następnie dodać pokrojone słodkie ziemniaki, paprykę , seler naciowy i podlewając wodą dusić przez parę minut, aż wszystko zmięknie. W międzyczasie zetrzeć gałkę, pokroić cukinię, dwa pomidory i razem z fasolką dodać do duszonych warzyw i gotować wszystko jeszcze około 5 min. Na końcu przyprawić solą i pieprzem.

środa, 27 października 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Komentarze
2010/10/28 16:37:56
pysznie jesienne kolory.

Weganizm Weganizm

Weganizm