Blog > Komentarze do wpisu
Mus Jabłkowy

Składniki:

  • 15 dojrzałych jabłek ekologicznych
  • 2 zielono-szare gruszki ekologiczne
  • 1 kawałek imbiru o przekroju ca 1 cm
  • 10 szt. goździków
  • filiżanka wody
  • szczypta soli morskiej

Sposób wykonania:

Jeśli jabłka są ekologiczne, nie należy ich obierać ze skórki, a jedynie wyciąć część z pestkami. Tak samo należy postąpić z gruszkami. Obrać w wypadku, gdy pochodzą z niewiadomego żródła.

Przełożyć owoce do garnka z nierdzewnej stali, z grubym dnem. Wlać wodę, dodać sól, goździki oraz imbir.

Owoce zagotować i pozostawić na dalsze 5 minut na dużym ogniu, po czym zmniejszyć temperaturę i gotować, aż owoce całkowicie się rozgotują.

Wyjąć goździki i imbir, i zmiksować rozgotowane owoce tak, by powstała całkiem gładka masa. Następnie ponownie włożyć goździki, które stanowią naturalny środek konserwujący.

Troszkę przestudzony mus wlewać do słoików (z tych składników uzyskuje się ca 3 słoiczki), które uprzednio wyparzyliśmy goracą woda.

I tak oto uzyskujemy mus bez odrobiny cukru, a jednak słodki i pyszny, świetny np. do musli.

 


sobota, 13 listopada 2010, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/13 13:04:50
Mam ochotę się schować pod kanapą ze wstydu jak widzę ile masz pomysłów i że codziennie coś nowego i pysznego :-) U mnie ostatnio straszne lenistwo a dieta pozostawia wiele do życzenia.
-
2010/11/14 03:12:48
:) to jest praca zbiorowa 4-5 dziewczyn - zawsze któraś coś podrzuci. Ten blog jest też odpowiedzią dla wszystkich, którzy wiecznie pytają nas, wegan, a co ty w takim razie jesz? :)

Weganizm Weganizm

Weganizm