Blog > Komentarze do wpisu
Naleśniki a’la ruskie

NALEŚNIKI

  • 1 ½ szklanki mąki
  • woda mineralna (najlepiej muszynianka)
  • szczypta soli, fruktozy, 1/2 łyżeczki sody

CIASTO

Mąkę połączyć z wodą mineralną w takiej ilości, aby powstało ciasto konsystencji śmietany, dodać sól, fruktozę i sodę, i zmiksować w blenderze.

Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni (polecam z żeliwa szwedzkiego) na oleju.

FARSZ

  • 1 kg ziemniaków
  • 30-40dkg tofu
  • 2-3 cebule drobno pokrojone i uduszone na oleju
  • przyprawy : wegańska vegeta , pieprz , 1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej , 1-2 szczypty imbiru.

Wykonanie:

Tofu pokruszyć i skropić sokiem z cytryny, następnie dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.

Obrane ziemniaki ugotować i zgnieść lub zmiksować w blenderze (jeszcze ciepłe). Poczekać, aż ostygną i dodać uduszoną cebulę i pokruszone tofu i doprawić  vegetą, pieprzem, gałką i imbirem,  dobrze wymieszać na jednolitą masę. Nakładać na usmażone naleśniki.


sobota, 27 listopada 2010, slq1

Polecane wpisy

  • Naleśniki z owocami

    Ciasto: 1 szklanka mąki graham (ilość na około 7 -10 naleśników, zależnie od wielkości patelni, grubości ciasta) ok. 1-2 szklanki wody olej do smażenia. Dodatki

  • Przepis na farsz z tofu do naleśników

    1 kostka tofu 8-10 suszonych moreli/ namoczonych w gorącej wodzie/ 1- 2 garstki rodzynek 1 łyżeczka skórki pomarańczowej skórka z 1/2 cytryny sparzonej i starte

  • Naleśniki z tofu i truskawkami

    *Składniki do nadzienia: 1 lub 2 kostki tofu (w zależności, ile naleśników usmażymy) cukier waniliowy ( może być olejek do ciasta) Cukier lub fruktoza lub słód

Komentarze
2010/11/27 17:32:42
pierogi z takim farszem miałam wczoraj ,ale naleśników jeszcze nie robiłam ,a wyglądają pysznie

Weganizm Weganizm

Weganizm