Blog > Komentarze do wpisu
Kokosowe pychotki

Wypiłam mleko z kokosa. Część miąższu starłam na tarce, dodałam wody i zmiksowałam otrzymując dodatkową porcję mleka kokosowego. Ale co zrobić z pozostałymi wiórkami? A gdyby tak zrobić z nich ciasteczka?

Składniki:

•             miąższ z jednego kokosa starty na tarce z dużymi oczkami (można wcześniej zrobić z niego mleko miksując z wodą - pół na pół)

•             1 szklanka mąki pszennej graham

•             1 łyżeczka kamienia winnego  lub proszku do pieczenia

•             2 łyżki oleju kokosowego lub margaryny wegańskiej

•             1/3 szklanki oleju

•             syrop daktylowy i 2 łyżki oleju kokosowego (do polewy)

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i olej kokosowy (3 łyżki), wymieszać. Dodać miąższ kokosa i wyrabiać ciasto, dodając odrobinę wody - tyle, żeby ciasto było łatwe do wałkowania, elastyczne, ale nie za mokre. Ciasto wałkować na placek grubości około 3 mm i wykrawać ciasteczka foremkami. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C na złoty kolor. Dekorować polewą przygotowaną z syropu daktylowego zmieszanego z olejem kokosowym pół na pół. Można posypać wiórkami kokosowymi.

środa, 05 stycznia 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Deser jabłkowy

    Składniki: 3 jabłka filiżanka wiórków kokosowych 2 filiżanki pestek słonecznika syrop z agawy cytryna laska wanilii cynamon Pestki słonecznika zamoczyć na noc,

  • Deser na zimno

    Składniki: zamrożone kostki mango banan mrożone maliny marakuja mango Miksujemy składniki (z wyjątkiem marakui i mango), otrzymaną masę przekładamy do miseczki

  • Kuleczki daktylowe

    Składniki: 7 świeżych daktyli (masa daktylowa) 2 łyżki kakao łyżka wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Wypestkowane daktyle wymieszać z kakao i wi

Weganizm Weganizm

Weganizm