Blog > Komentarze do wpisu
Paszteciki z borowikami i bulion borowikowy

(proporcje na ok.12 pasztecików)


 

Składniki:

  • 200 g suszonych borowików
  • sól, pieprz
  • 1 i  1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Grzyby namoczyć na noc, a następnie gotować w ok. litrze wody. Wyłożyć grzyby na sitko, aby odsączyć wodę, potem je posiekać, dodać sól i pieprz, wymieszać. Bulion - wywar z borowików doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo wodę do uzyskania elastycznego ciasta, które łatwo będzie wałkować. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2-3 mm. Wycinać kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kwadratu nakładać łyżeczkę farszu, a boki kwadratu zawijać do środka - nie muszą się skleić, wystarczy, że są bardzo blisko siebie. Paszteciki piec w temperaturze 180 st.C przez ok.15 min. Można je podawać z bulionem grzybowym, warzywnym lub czerwonym barszczem.

niedziela, 09 stycznia 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Brukselka inaczej

    brukselka orzechy włoskie pomarańcza cieciorka- niekoniecznie oliwa limonka (Ilość składników dowolna)  Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolo

  • Pasztet wegański

     Składniki: 300 g tofu ½ buraka 2 marchwie 2 cebule 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego) 3 ząbki czosnku 30 dkg pieczarek lub innych grzybów 2 łyże

  • Pasta do chleba z pestek dyni

    Składniki: Pestki dyni Oliwa z oliwek Sól Suszony, drobno zmielony czosnek Sposób przygotowania: Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i prz

Weganizm Weganizm

Weganizm