Blog > Komentarze do wpisu
Canelloni z nadzieniem z ziemniaków

Składniki:

•             pół opakowania makaronu canelloni (rurek do nadziewania)

•             1 kg ziemniaków

•             4 łyżki groszku zielonego ze słoika

•             1 nieduża marchewka

•             4 łyżki mąki pszennej razowej

•             4 łyżki oleju

•             1 szklanka wody

•             1 łyżeczka cząbru

•             1 łyżeczka czubrycy

•             1 łyżeczka czerwonej papryki

•             sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Nadzienie: Ziemniaki i marchewkę ugotować na parze. Ziemniaki rozgnieść, marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ziemniaki wymieszać z marchewką i groszkiem dodając czubrycy i soli, ewentualnie pieprzu. Powstałym farszem nadziewać kolejno rurki makaronowe.

Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i chwilę prażyć, po czym stopniowo dodając wody (około 1 szklanki) ciągle mieszamy, aby powstał gęsty, gładki sos, dodajemy paprykę, sól, cząber, pieprz.

Ostatni krok: nadziewany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, polewając każdą warstwę sosem. Na wierzchu polewamy sosem tak, by makaron był przykryty. Dół podlewamy 1/4 szklanki wody. Wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika na około 30 min. (aż makaron zmięknie). Jeśli makaron jest podsuszony, a woda wyparowała, można w trakcie pieczenia ostrożnie polać wierzch wodą.

Podajemy gorące.



wtorek, 01 marca 2011, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm