Blog > Komentarze do wpisu
Zupa krem z borowików z chipsami z cieciorki

Składniki:

  • 100g suszonych borowików
  • 3 szkl. wody
  • śmietanka migdałowa
  • kostka rosołowa wegańska
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • 500 ml oleju do smażenia
  • sól, pieprz, sos sojowy

Sposób przyrządzenia:

Grzyby namoczyć na noc, a następnie ugotować przez ok. godzinę. Ostudzić. Odcedzić grzyby i zmiksować je z mała ilością wywaru. Połączyć zmiksowane grzyby z wywarem, kostką rosołową, przyprawić, zagotować, dodać śmietankę sojową. Olej podgrzać w garnku. Mąkę z cieciorki połączyć z taką ilością wody, by powstało dość rzadkie ciasto, ale gęściejsze niż naleśnikowe, dodać pół łyżeczki soli. Na gorący olej łyżką wlewamy krople ciasta. Smażymy na złoty kolor. Krople powinny pływać swobodnie w oleju ( nie wlewamy za dużo ciasta, bo wtedy chipsy nie będą chrupiące). Chipsy mogą stanowić osobną przekąskę - można je przyrządzaćz dodatkiem np. kminku lub sezamu.


piątek, 18 marca 2011, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/18 09:58:16
pewnie dobre ale wygląda średnio;P

Weganizm Weganizm

Weganizm