Blog > Komentarze do wpisu
Domowy chleb

Przepis na domowy chlebek, który wychodzi w maszynie do chleba i piekarniku:

Produkty:

  • 250g mąki pszenne
  • 250g mąki
  • 1 duża cebula usmażona (można ominąć)
  • suchy zakwas chlebowy
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mała cukru
  • 300 ml wody

Jeśli pieczemy w maszynie, to wkładamy te produkty i włączmy program, a jeśli w piekarniku to: z drożdży, cukru, wody i odrobiny mąki z ciepłą wodą robimy zaczyn i kiedy drożdże zaczynają pracować, dodajemy stopniowo wszystkie produkty, mieszając mieszadełkami lub wyrabiając ręką, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy opcjonalnie cebulkę usmażoną i pozostawiamy do urośnięcia na ok. 1/2 godziny. Potem smarujemy brytfankę oliwą i przekładamy ciasto do foremki. Możemy je jeszcze przegnieść przedtem ręką, żeby ciasto napowietrzyć. Wstawiamy najpierw na niską temperaturę do piekarnika, np. 150 stopni i po 15 minutach na normalną temperaturę 200-250 stopni. Pieczemy ok. godziny.



piątek, 27 maja 2011, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm