Blog > Komentarze do wpisu
Kotleciki z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 dość duży pomidor
  • 4-5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 lub 1 czubata łyżeczka soli (zależnie od potrzeb)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczymy przez kilka godzin w większym naczyniu, aby miała miejsce pęczniejąc. Soczewicę płuczemy i odlewamy wodę. Miksujemy ją wraz z pomidorem. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę z ciecierzycy. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale gęściejsze niż naleśnikowe. Smażymy małe kotleciki na rozgrzanym oleju wylewając łyżką niewielkie porcje ciasta.



niedziela, 15 maja 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Kotleciki z farszu sojowego i ziemniaków

     SKŁADNIKI suchy farsz sojowy ca 130 g 6 szt. ugotowanych ziemniaków połówka cebuli niewielka garstka zielonej pietruszki gałka muszkatołowa, pieprz, só

  • Kokosowe (nie)żeberka

    Składniki: kotlety sojowe (ilość sztuk zależna od zapotrzebowania) orzech kokosowy, z którego wypite zostało mleczko sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa ziołowa

  • Kotleciki z cieciorki

    zamoczyć ziarno ciecierzycy na noc, żeby zmiękło następnego dnia zmielić dokładnie blenderem dodać przypraw: jarzynki, pieprzu, koperku, tymianku lub jakie kto

Weganizm Weganizm

Weganizm