Blog > Komentarze do wpisu
PYSZNE SUROWE LODY WEGAŃSKIE

Coś, co zawsze mam w zamrażarce, to zamrożone owoce, a to na wypadek gdybym padła ofiarą potężnej napaści apetytu na coś słodkiego. Ponieważ mam łatwość obrastania w krągłości, muszę starać się, by słodycze, które mam w zasięgu ręki, były jak najmniej szkodliwe w odniesieniu właśnie do wielce nie pożądanych w/w krągłości.

Podstawę takich surowych lodów stanowią banany, pakuję po 2 pokrojone w plasterki banany w każdy pojemnik i zamrażam. Zawsze mam co najmniej 3 pojemniczki zamrożonych bananów. W mojej zamrażalce zawsze mam też ulubione maliny lub truskawki, które niwelują trochę mdły smak bananów i właściwie to już wystarczy. Ale czasami mam ochotę na extra luxus, tak jak to się zdarzyło dzisiaj, i dodaję inne owoce. Było to mango i zmiksowane przed zamrożeniem owoce kiwi.

 

Składniki:

2 zamrożone (pokrojone w plastry)  banany

garśc owoców mango z malinami

kawałek zamrożonego sorbetu z kiwi

2 łyżki jogurtu sojowego / ale wtedy lody nie będą raw/ lub zimnej wody

 

Sos z malin     /opcjonalnie/

świeże lub mrożone maliny

cukier

1 łyżeczka wody

Na 1 godzinę przed podaniem wyjąć owoce z zamrażalki. Gdy są na pół rozmrożone wrzucić do  mixera razem z jogurtem lub wodą i miksować, aż powstanie jednolita kremowa masa.

Sos malinowy uzyskamy, gdy podgrzejemy maliny z cukrem i wodą, i parę minut pogotujemy na małym ogniu, jeśli będzie za rzadki, dodać więcej cukru.

Konfitura z czarnej porzeczki także świetnie pasuje do tych lodów.

Ja kładę tylko niewielką ilość sosu na porcję lodów ( z opisanych wcześniej powodów), oczywiście rezygnujemy z sosu także wtedy, gdy chcemy mieć surowy deser.




piątek, 06 maja 2011, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm