Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z rabarbarem


Produkty:

  • kilka łodyżek rabarbaru
  • 300g mąki
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g margaryny wege
  • kilka łyżek wody
  • cukier waniliowy
  • kilka łyżek skrobi kukurydzianej

Sposób wykonania:

Obrać i pokroić rabarbar, posypać pół szklanki cukru pudru i rozmieszać. Kiedy puści sok zmieszać z kilkoma łyżkami skrobi kukurydzianej i pozostawić jako farsz. W międzyczasie zmieszać mąkę z połową szklanki cukru pudru, margaryną wege i łyżeczką proszku oraz kilkoma łyżkami wody. Po zmieszaniu i połączeniu w jedną masę odstawić do mrożarki na 15 minut. Kiedy masa stężeje, podzielić ją na dwie części - jedną na spód brytfanki (ponieważ się może kleić, to dobrze rozprowadzać, wałkując szklanką obtoczoną mąką), następnie położyć na całej powierzchni masę rabarbarową ze skrobią i cukrem, a na wierzch drugą część ciasta, jeśli się nie da rozwałkować, to pokruszyć.

Uwaga! Do każdego ciasta zawsze należy dodać szczyptę soli, a do każdej słonej i ostrej potrawy zawsze dodaje się szczyptę cukru.



sobota, 11 czerwca 2011, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm