Blog > Komentarze do wpisu
Pao dzy, bao zi lub po prostu bułka na parze

Składniki:

na ciasto:

•             500 g mąki pszennej

•             1 szklanka ciepłego mleka sojowego (lub wody)

•             ½ opakowania drożdży (rozpuścić w ciepłym mleku sojowym lub wodzie)

•             pół łyżeczki cukru

•             3/4 szklanki oleju

 

na nadzienie (w dowolnych proporcjach):

•             makaron sojowy (tego składnika akurat nie za dużo lub można pominąć)

•             grzyby mung

•             proteina sojowa

•             marchewka

•             cebulka

•             sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Proteinę sojową namoczyć w rosołku wegańskim, a po przestygnięciu pokroić w drobne paseczki. Grzyby mung ugotować, odciąć ogonki i pokroić w drobne paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, potem dodać marchewkę i grzyby mung, podprażyć chwilę (nie przypiekać, tylko potrzymać chwilę na ogniu, żeby składniki zmiękły, można dodać trochę oleju, jeśli przywierają do patelni). Wszystkie składniki wymieszać, doprawić. Farsz gotowy.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku sojowym z odrobiną cukru, poczekać, aż zaczną rosnąć, dodać mąkę, wymieszać, po czym stopniowo dodawać ciepły olej  – dobrze wyrobić i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około ½ godziny. Następnie dodać nieco mąki, ponownie wyrobić i formować placuszki, na środek nakładać farsz, a następnie formować małe bułeczki tak, by farsz zamknąć w środku. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 min., po czym gotować na parze przez ok. 15 min. Można przechowywać na kolejny dzień i odgrzewać ponownie na parze.

Jako farsz można zastosować niezawodną kapustę z grzybami, pieczarki z kukurydzą lub wszelkiego rodzaju farsze warzywne.

 



niedziela, 19 czerwca 2011, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/19 09:57:30
niebanalne nadzienie!
-
2011/06/19 15:04:00
uwielbiam takie jedzenie!!!!
-
2011/12/08 16:10:58
ciekawy przepis ;] Nigdy bym nie pomyślała, że bułeczki na parze można czymś nadziać :P
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/05/14 22:56:51
kiedyś były w Szczecinie na wyzwolenia w budce z chińszczyzna.. po prostu pycha

Weganizm Weganizm

Weganizm