Blog > Komentarze do wpisu
Torcik truskawkowy

Składniki:

  • Migdały - około 1 kubek
  • Wiórki kokosowe – opakowanie
  • Syrop z agawy
  • Esencja waniliowa
  • Pomarańcza
  • Truskawki
  • Kiwi lub inne owoce do przystrojenia

 

Sposób przygotowania:

Pierwsza warstwa

  1. Moczymy na noc migdały lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut.
  2. Obieramy je ze skórki.
  3. Mielimy na gładką masę w młynku do kawy (można zostawić trochę migdałów, które zostały niezmielone w młynku).
  4. Do masy migdałowej dodajemy syrop i wyciśnięty sok z pomarańczy.
  5. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto.
  6. Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 2 cm.
  7. Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.
  8. Delikatnie rozkładamy nasze ciasto na tych wiórkach.



 Druga warstwa – bardziej kremowa

  1. Miksujemy wiórki kokosowe w młynku do kawy na jednolitą masą.
  2. Wykładamy do miseczki i dodajemy tyle wody, żeby powstała gęsta śmietanka.
  3. Dodajemy syrop z agawy i esencję waniliową do smaku.
  4. Wszystko razem mieszamy.
  5. Dodajemy pokrojone truskawki (około 5) i ugniatamy widelcem.
  6. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszą warstwę.

 

Torcik przystrajamy owocami i wkładamy do lodówki na około 20  minut lub dłużej.



piątek, 24 czerwca 2011, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/10/05 18:20:11
cudo!

Weganizm Weganizm

Weganizm