Blog > Komentarze do wpisu
Ciastka jabłkowo - żurawinowe

Składniki:

•    1 i  1/2 szklanki mąki graham

•    1/2 szklanki zmielonych orzechów lub wytłoków po zrobieniu mleka orzechowego (można ewentualnie zastąpić 1/2 szklanki mąki)

•    2 banany

•    3 duże jabłka

•    100g żurawiny

•    50 g rodzynek

•    4 łyżki cynamonu

•    4 łyżki brązowego cukru

•    2/3 szklanki oleju

•    ok. 1/2 szklanki wody

•    paczka proszku do pieczenia na 500 g mąki

 

Sposób przyrządzenia:

Mąkę, cynamon i zmielone orzechy zmieszać z proszkiem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem (mogą zostać kawałki), 2 jabłka pokroić w małe cząstki, 1 jabłko zmiksować (niekoniecznie bardzo dokładnie) lub rozgnieść widelcem, jeśli jest miękkie. W innym naczyniu zmieszać jabłka, banany, olej, cukier, wodę, następnie dodać rodzynki i żurawinę. Połączyć składniki z obu naczyń i za pomocą łyżki delikatnie, krótko zmieszać, nie za dokładnie, co nada ciastkom popękaną teksturę. Ciasto powinno być elastyczne i gęste. Jeśli jest za luźne, można dodać mąki, jeśli za suche, można dodać odrobinę wody. Ciasto nakładać łyżką na papilotki. Papilotki można uformować w kształt kwiatków, naciskając lekko palcami w kilku miejscach brzegi ciastek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 15 -20 min.


piątek, 01 lipca 2011, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/02 22:56:51
Super ciastka! Istne pyszności! :)

Weganizm Weganizm

Weganizm