Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto kasztanowe z kremem pomarańczowym

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki kasztanowej (z kasztanów jadalnych)
  • łyżka kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kamienia winnego lub proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki syropu daktylowego do ciasta i 1/3 szklanki na polewę
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 banan
  • kilka migdałów
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Składniki na krem:

  • skórka z jednej pomarańczy bio
  • pół szklanki mąki kokosowej (zmielone wiórki kokosowe)
  • łyżka masła kakaowego (lub oleju kokosowego)
  • 2 łyżki syropu z agawy lub ryżowego
  • Sposób przyrządzenia

Ciasto:

Mąkę kasztanową wymieszać z proszkiem do pieczenia (i ew. kakao). W osobnej misce rozgnieść banana, dodać syrop  daktylowy, olej – wszystko wymieszać. Następnie połączyć składniki suche z mokrymi, przełożyć do małej foremki i piec w temp. ok. 180 st. C przez 30-40 min. Po wyjęciu z blaszki, polać syropem daktylowym i posypać posiekanymi migdałami.

Krem:

Skórkę z pomarańczy bio zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, dodać zmielone wiórki kokosowe, syrop oraz rozpuszczone masło kakaowe. Wszystko wymieszać. Jeśli masa jest za sucha, dodać niewielką ilość wody.

 Ciasto można przełożyć kremem. Można też z kremu zrezygnować i delektować się kasztanowym smakiem.



piątek, 08 lipca 2011, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/08 08:33:53
niepowtarzalny smak.
-
2011/07/08 09:30:24
Bardzo ciekawy pomysł :) Nigdy nie próbowałam takiej mąki ale zostałam zainspirowana :)
-
Gość: majka, *.ip.netia.com.pl
2011/07/08 20:03:36
Widziałam kiedyś pokaz pieczenia ciasta z kasztanów i dodawali jeszcze kakao. Może być ciekawe:)
-
Gość: Małgosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/08 20:46:14
Ile mąki kukurydzianej należy użyć?
-
2011/07/09 02:45:31
1 łyżka, chochlik zamącił :)

-
Gość: Małgosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/09 06:59:58
dziękuję :-)

Weganizm Weganizm

Weganizm