Blog > Komentarze do wpisu
Jak ukisić żur?


JAK UKISIĆ ŻUR?


Żur to staropolska potrawa. Nie zawsze zastanawiamy się lub mamy świadomość jego właściwości zdrowotnych. Oczywiście działa on inaczej niż żurek z proszku czy kupowany i zamknięty na długo w butelce. Świeżo kiszony żur ma właściwości oczyszczające wątrobę. Zatruta wątroba daje nam znać rozdrażnieniem. Picie żurku rano przez 10 dni daje już wymierne efekty w naszym samopoczuciu. Poza tym ma on działanie rozgrzewające, więc najbardziej nadaje się na chłodne dni, a szczególnie jesienią i zimą.

 
Potrzebne akcesoria:

  • gliniany garnek litrowy
  • drewniana łyżka (lub jakiekolwiek inne drewniane narzędzie kuchenne)
  • lniana ściereczka


Składniki:

  • 5 łyżek mąki razowej żytniej z pełnego przemiału lub jeszcze lepiej świeżo zmielonego żyta
  • 2 ząbki czosnku
  • wysuszona skórka razowego chleba
  • 1 l  przegotowanej wody


Sposób przyrządzenia:

Do glinianego naczynia wsypać 5 łyżek mąki żytniej razowej, wrzucić  2 drobno pokrojone ząbki czosnku, wysuszoną skórkę razowego chleba. wszystko zalać 1 l ciepłej przegotowanej wody. W naczyniu pozostawić drewnianą łyżkę i nakryć naczynie lnianą ściereczką. Mieszać raz dziennie. Żurek powinien być gotowy po 3-4 dniach, o czym będzie świadczył specyficzny, kiszony zapach.

Tak przygotowany żurek może nam służyć do przyrządzania zup - dodajemy go albo do bulionu warzywnego, albo do zup z warzyw, z dodatkiem kaszy lub ziemniaków.

środa, 24 sierpnia 2011, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/11/30 11:42:14
O moze kiedys zrobie sama :P

Weganizm Weganizm

Weganizm