Blog > Komentarze do wpisu
Surowe ciasteczka z pinią

Składniki:

  • ok. 30 g rodzynek namoczonych w świeżym soku pomarańczowym (przez ok. 2 godz.)
  • ok. 50 g mąki orzechowej
  • kilka łyżek orzeszków piniowych
  •  1 łyżka surowego karobu w proszku

Sposób przygotowania:

Mąkę orzechową i karob dokładnie wymieszać z namoczonymi rodzynkami (wrzucamy rodzynki razem z sokiem, w którym się moczyły). Jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy soku lub mąki orzechowej w zależności od konsystencji ciasta. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Gdy osiągniemy dobrą konsystencję ciasta, dodajemy orzeszki piniowe i formujemy małe ciasteczka. Gotowe do spożycia bezpośrednio po przyrządzeniu. Można przechowywać w lodówce.



poniedziałek, 01 sierpnia 2011, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/04 17:23:26
Witam:)
Zrobiłam te ciasteczka.Bardzo mi smakowały.Zastanawiam się jakiej dokładnie mąki orzechowej użyłaś,bo moje ciasteczka były jasne.Mąka,której użyłam pochodziła z orzeszków ziemnych,więc nienajszlachetniejszego rodzaju;)Śledzę bloga i już kilka potraw wypróbowałam,głównie kotlety i sałatki.Dojrzewam do tego,żeby samodzielnie zacząć robić chleb itp,bo dopiero stawiam pierwsze wegańskie kroki,ale dzięki Twoim przepisom odkryłam wiele ciekawych potraw.Czekam na więcej:)Pozdrawiam!
-
2011/08/05 02:46:33
bardzo przepraszam, ale 1 łyżka karobu gdzieś mi się zapodziała, i dopisałam ją wczoraj popołudniu, ale ty chyba już upiekłaś ciasteczka :)... jeszcze raz przepraszam!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/05 11:06:59
Nic się nie stało:)I tak mi smakowały:)Napiszę jak już podejmę wyzwanie upieczenia chleba albo ciasta z kasztanami,bo te przepisy najbardziej mnie ostatnio intrygują,a Twoje wypieki wyglądają rewelacyjnie.Udanego dnia życzę!
gosia

Weganizm Weganizm

Weganizm