Blog > Komentarze do wpisu
Surowy napój z buraków kiszonych

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 litr ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 kromka lub tylko skórka z chleba razowego, wysuszonego

 

SPOSÓB WYKONANIA

Buraki obrać, pokroić na drobne części. Wyłożyć do szklanego słoika i zasypywać warstwowo pokrojonym w plasterki czosnkiem.

Zalać wodą, położyć kromkę chleba na wierzch tak, by była pokryta wodą.

Słoik przykryć gazą, przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Z braku gazy, możemy użyć czystej ściereczki z lnu o rzadkim splocie, ale należy uważać, by nie na tyle rzadkim, żeby mogły dostać się do środka muszki.

Słoik należy odstawić w dość ciemne i ciepłe miejsce na 5 do 7 dni.

Napój przed użyciem należy przecedzić przez gazę, przelać do butelek i wstawić do lodówki. Napój można mieszać z wodą mineralną, niegazowaną, świeżym sokiem z jabłek czy też z sokiem pomarańczowym świeżo wyciśniętym w proporcji 2/3 napoju z buraków i 1/3 soków czy wody mineralnej. Jeszcze jedną wersją tego surowego napoju może być skomponowanie go z sokiem ze świeżo ukiszonych ogórków małosolnych.

Buraczki, które pozostaną po odlaniu napoju buraczanego zamrażamy i używamy do gotowania barszczu.

Możliwości są niewyczerpane.

Właściwym przeznaczeniem ukiszonego napoju z buraków jest użycie go jako bazy do barszczu na gorąco, z grzybami suszonymi czy wegańską kostką bulionową z grzybów. Ale w tym wypadku przedmiotem mojego zainteresowania jest napój cudownie gaszący pragnienie w upalne dni, surowy, a zatem bogaty w liczne wartościowe składniki i co nie jest bez znaczenia, dziecinnie prosty i szybki do sporządzenia.

 





 

 



czwartek, 11 sierpnia 2011, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/20 10:01:57
Kulis leczący napój

Kulis to dawna nazwa napoju z buraczków ćwikłowych. Kujawianie sporządzali go krojąc i zalewając wodą buraczki. Po ukiszeniu, zabarwiony na czerwono płyn odlewano. Następnie po dosłodzeniu pito go dla ochłody. Dziś napój ten popadł w zapomnienie. Szkoda, gdyż picie kulisu jest dobrą kuracją uzdrawiającą wątrobę. Taki wniosek wyciągnąć można z zaleceń naturalistycznej kliniki (działała ona w dwudziestoleciu międzywojennym) dr. A.Tarnawskiego. Kiszony barszczyk naturalny uznawano tam za wspaniały dietetyczny środek przy niedomaganiach i różnych schorzeniach wątroby.
-
Gość: Dharma, *.cust.tele2.se
2012/12/23 00:39:22
Dzieki, zdrowotne aspekty tego barszczyku nie byly mi zbyt dobrze znane.

Weganizm Weganizm

Weganizm